Monday, November 7, 2011
Тирамису ..... Tiramisu
Scroll down for the recipe in English.
Еве уште еден од оние рецепти кои се големи хитови во мојот репертоар, а за кои досега не сум ви кажала. Мислам дека пред неколку години, ако требаше да правам десерт за гости или за да импресионирам некого, тогаш правев или чизкејк или тирамису. Потоа додека живеев во Сиера Леоне се фокусирав исклучително на chocolate chip cookies и колаче од банани. А сега во Холандија, повторно и се вратив на чизкејк, најмногу поради тоа што рерната ми е за никаде и најдобро пече на слаби ниски температури...
Убавината на тирамисуто е во тоа што не треба да се пече, и како повеќето од моите рецепти, изгледа импресивно, а лесно се прави. Се надевам ќе ви се допадне !
за отприлика 8-10 лица:
500 гр. маскарпоне (италијанско кремаво сирење)
6 јајца, белките поделни од жолчките
6 лажици шеќер
300 мл. кафе (јас направив јако Нескафе со 300 мл. вода и 3-4 лажичиња кафе)
2-3 лажици бренди, виски или Kahlua ликер (може но не мора, јас го правам со и без акохол)
1 пакување и пол пишкоти (ги има во МК во супермаркети, не знам како се викаат на македонски)
мало парче чоколадо (2-3 реда)
мала ронка сол
Тирамисуто треба да го направите барем една вечер однаред, а може и цел ден или два однапред.
Направете го кафето и оставето да се олади. Ако сакате да користите алкохол, додајте го на кафето. Подгответе правоаголен или четвртаст стаклен сад. Во еден сад со мискер изматете ги белките додека не станат црвсти, додајте ја ронката сол на белките и повторно изматете. Тргнете ги настрана. Во друг сад изматете ги со миксер жолчките и шеќерот дур не станат бледо жолти, на нив додајте го маскарпонето и убаво повторно изматете.
Наредете еден ред од колачите во стаклениот сад, и со лажица полека истурете малку по малку кафе дур не станат сосема потопени. Бидете внимателни да не истурите премногу кафе, и дајте им неколку секунди да ја впијат течноста пред да додате повеќе кафе. Секое делче од колачите треба да биде потопено, но не да пливаат во кафе.
Со пластична или метална лажица (ама не со миксер), додајте малку од мешавината од жолчки на белките и измешајте, па потоа целата мешавина од белки додајте ја на жолчките и внимателно измешајте. Многу е важно да не мешате повеќе отколку што е неопходно, за да не ви избега целиот воздух од изматените белки. Истурете половина од мешавината врз потопените колачи.
За вториот ред од колачи, земете ги колачите едно по едно, и внимателно брцнете ги во садот со кафе. Не ги оставајте во кафето повеќе од 5 секунди за да не ви се распаднат. Едно по едно натопувајте ги во кафето и редете ги врз мешавината од јајца и маскарпоне. Останатата мешавина од јајца истурете ја врз втротиот ред колачи, и одозгора изрендајте малку чоколадо. Тирамисуто покријте го со целофан и ставете го да се стегне во фрижидер барем 8-10 саати, а може и подолго. Уживајте !
П.С. во странски рецепти читам дека бремени жени, мали деца и стари луѓе не требало да јадат живи јајца. Во рецептов очигледно има живи јајца, па сакав да ви кажам. Ние до сега не сме имале проблем.
This is a wonderful recipe that used to be a constant in my desserts repertoire, but somehow I never posted a recipe on the blog. It’s so simple but quite impressive and best of all, no cooking or baking is required. Please note that it includes raw eggs, so take care when deciding to eat it. We’ve never had a problem with the raw eggs.
The most important thing is to remember that for a great tiramisu, you have to refrigerate it overnight or longer.
For about 8-10 servings:
500 gr. mascarpone cheese
6 eggs, separated
6 tablespoons sugar
300 ml, or about cup and half coffee
2-3 tablespoons brandy, whisky or Kahlua liquor (optional)
about a packet and half of finger biscuits (can someone tell me what their name actually is?)
a small piece of chocolate
a tiny pinch of salt
Prepare a square or rectangular glass dish. Brew strong coffee or make it from instant granules and let it cool. Add the alcohol to the coffee if using. Separate the eggs, and whish the egg white to stiff peaks with a tiny pinch of salt. In another bowl, cream the yolks with the sugar. Add the mascarpone to the yolks and mix well. Spread a nice layer of the biscuits in the glass dish and then tablespoon by tablespoon pour coffee over them. be careful not to over soak them in coffee, but also don’t leave any dry areas. The biscuits should be soaked in coffee but still retain their shape. Carefully mix few tablespoons of the yolks mixture into the egg whites with a metal or plastic spoon (not mixer). Then add the egg whites to the yolks and mix, taking care not to completely deflate the whites. Pour half of this mixture over the soaked biscuits, then take more biscuits and one by one dunk them in the coffee bowl for no more than couple of seconds and layer them in a second row over the egg-cheese mixture. Then pour the rest of the mixture on top and grate some chocolate over it. Cover the tiramisu in cling film and refrigerate for at least 8-10 hours or more before serving. You can make the tiramisu a day and half ahead of time. Enjoy !!!
6 comments:
ве молам за еквивалент на маскарпоне во МК. Јас го правам со Рикота, ама не ми е тоа тоа, а маскарпоне кај нас сеуште не сум видела :(
Zdravo Sandra !
Ima ponekogas vo Vero i vo Ramstor da se najde maskarpone.
Maja
veke nekoe vreme baram ubav recept za tiramisu...i ova e eden od receptite sot ke vleze vo moite recepti
I love tiramisu as higher as better.Looks so yummy:)
Чудесно!
Много обичам тирамису, много!
Благодаря!
Not sure if you've been told yet but the biscuits are called Lady Fingers
Post a Comment