Thursday, November 24, 2011

Буритос и топло-ладно / Buritos and chocolate molten cakes


scroll down for the recipes in english


оние што нé следат на фејсбук знаат дека пред некое време бевме на гости кај ирена и дејан и ветивме дека ќе ви ги кажеме рецептите. e па еве ги:


Буритос

600 gr мелено месо
2 кромида
1/2 чаша врела вода
сол, бибер, вегета, црвен пипер
малку кечап и малку доматно пире


2 црвени бабури, исечени на долги ленти
10-15 чери патлиџани, исечени на половинки
пченка од конзерва (или замрзната, па одмрзната во вода што врие и исцедена)
маслинки
павлака
кашкавал, рендан или исечен тенко
десетина тортиљи

испржете го меленото месо со кромидот додека не се зарумени, додадете пола чаша врела вода и динстајте го на средно. додадете ги зачините, кечапот и доматното пире и повремено мешајте додека месото целосно не се зготви.

тортиљите намачкајте ги со павлака, ставете во средината од меленото месо, неколку ленти бабура, неколку патлиџанчиња, пченка, маслинки, па кашкавал. завиткајте ги од 3 страни, прицврстете ги со по некоја чачкалица и ставете ги во загреана рерна да се запечат 5-6 минути.


Топло-ладно

3 јајца
200 gr шеќер во прав
2 кесички ванилин шеќер
1 шоља брашно
150 gr путер или зејтин
200 gr чоколадо за готвење


3те јајца изматете ги убаво со шеќерот во прав и ванилиниот шеќер, па додадете го брашното.
путерот (или зејтин) растопете го заедно со чоколадото.
кога растопеното чоколадо ќе се олади, измешајте го со изматените јајца и смесата сипете ја во тавче за мафини подмачкано со маргарин.


печете ги колачите во рерна загреана на 250°C точно 7 минути, а потоа исклучете ја и оставете ги колачите внатре уште 2 минути. извадете ги од рерна, поминете со нож помеѓу колачите и тавчето, превртете ги од тавчето и послужете ги со сладолед.


if you follow us on facebook you know that some time ago we visited irena and dejan and had a nice lunch there that irena made. we promised to give you the recipes, so here they are:


Burritos

600 gr minced meat
2 onions
1/2 glass hot water
salt, black pepper, ground paprika
some ketchap and tomato puree


2 red bell peppers, in strips
10-15 cherry tomatoes, halved
1 small can corn, drained
olives
sour cream
cheese, grated or thinly sliced
around 10 flour tortillas

brown the ground meat and the onion, add half a glass hot water and continue to cook the meat on medium heat. add the spices, ketchap and tomato puree and cook until the meat is done.

spread sour cream over the tortillas, divide the meat filling among them, add bell pepper strips, cherry tomatoes, corn, olives and cheese. fold from 3 sides, secure with toothpicks and put in a preheated oven for 5-6 minutes.


Molten cakes

3 eggs
200 gr confectioner's sugar
2 sachets vanilla sugar
1 cup flour
150 gr butter or oil
200 gr dark chocolate


whisk the eggs with the sugars. add flour.
melt the butter (or oil) with the chocolate. when the chocolate cools mix with the eggs. pour the mixture in a buttered maffin tin and bake the cakes in a preheated oven at 250°C exactly 7 minutes. then turn off the oven, but leave the cakes inside for 2 more minutes. run a knife between the cakes and the tin, turn them carefully out of the maffin tin and serve while still warm with ice cream.



Share/Bookmark

10 comments:

Irena Ena said...

Njaubavite druzhbi se sekogash so dobri prijateli i dobra hrana.ushte poubavo e koga kje se ovekovechat momentite so dobra fotografija a najkejf e koga kje bidat objaveni na najdobriot blogspot na godinata :)) fala ushte ednash Sitno seckao.

viktorijalang said...

Lele kolku vkusno izgleda se. Bravo!

Medo said...

Одлично, баш пред некој ден го пробав рецептот за бурито

marush_a said...

vredi da se proba!:)

Anonymous said...

se proba receptov i se raspadnaa kolacite,utka e receptov

bojana said...

не знам зошто така ви испаднало, можеби се залепиле за калапите. рецептот е многу пати правен. колачите и треба да бидат ровки и меки и течни во средината. на сликите се гледа дека и нас едно-две ни се смачкаа, ама тоа не е воопшто страшно.

sassycasual said...

Може ли да ја кажете точната количина на брашно во гр?
Затоа што од шолја до шолја има разлика, јас изгледа претерав, смесата ми беше многу густа и тестеста.
Добри беа колачињата, но мислам дека можат да бидат и подобри.
Благодарам, поздрав.

bojana said...

sassycasual, една шоља (од 250 ml) брашно е исто што и 5 големи лажици или отприлика 150 gr.
а еве што вика ирена за густината: смесата треба да биде густа, отприлика како еурокрем, но повеќе како во пенаста состојба. течно секако не сме да биде :)

Elena said...

Имам пробано неколку рецепти за лава колач/топло-ладно, но никогаш не добивам течна внатрешност, повеќе како пудинг. Дали има некоја тајна за добивање на течна внатрешност на колачот?

bojana said...

воглавно, колку повеќе се печат колачите, средината станува помалку течна. пробај ги и овие: http://www.sitnoseckano.com/steamed-truffle-puddings/
и за нив важи истото, помалку печење за потечна средина. или само стави по една коцка чоколадо во средината на секое колаче.