scroll down for the recipe in english
неодамна наидов на свежа жалфија на пазар и купив една китка. до сега немав пробано ништо зготвено со жалфија, освен чај, ама баш ми се свиѓа. очекувајте уште рецепти со жалфија.
рецептот за свинското е од џејми оливер, а за чипсот е од овде.
отприлика за тројца:
околу 600 gr свински бут
неколку гранчиња жалфија
масло
сол, бибер
неколку компири
1 белка, малку изматена
измијте ги ливчињата жалфија и избришете ги со чиста крпа. намачкајте го месото со масло и залепете неколку ливчиња жалфија од сите страни, ставете доста сол и бибер и ставете го месото да се пржи на малку зејтин, во тавче кое може да се стави во рерна. превртете го месото да се испржи минута - две од сите страни, па поклопете го тавчето со капак или со фолија и ставете го во рерна загреана на 200ºC да се пече околу 40 минути (или повеќе, времето зависи од парчето месо). потоа тргнете го капакот и оставете го уште десетина минути да се запече по површината.
додека месото се пече, излупете ги компирите и исечете ги на тенки ливчиња со ренде или со нож.
намачкајте половина од ливчињата компири со белката, залепете им по едно ливче жалфија, па спојте им уште едно ливче компир. ставете ги да се пржат во загреан зејтин неколку минути, ама стојте над нив, брзо се заруменуваат и се готови. извадете ги од зејтинот со решеткаста лажица и посолете ги. многу се вкусни. вреди трудот околу нив. ама ако сето тоа ви изгледа како многу работа, можете да ги испржите ливчињата компири без да ги лепите во сендвич со жалфија, па ќе добиете крцкав домашен чипс.
recently i bought some fresh sage from the farmer's market. i wanted to try some recipes with sage and i have to say i liked them a lot, so you can expect more sage recipe here.
the pork is from a jamie oliver recipe, and the recipe for the sage potato chips is from here.
serves 3:
around 600 gr pork leg
fresh sage leaves
vegetable oil
salt, black pepper
potatoes
1 egg white, slightly beaten
wash and dry the sage leaves. rub the pork with a little oil, then press a couple of sage leaves all over it. season well. heat a little oil in an ovenproof frying pan and fry the meat for a couple of minutes on each side. cover the pan with a lid or foil and transfer pan to the oven, preheated to 200ºC. cook for 40 minutes or so (depending on the thickness of the meat), then uncover and cook another 10 minutes.
while the pork is cooking, wash and peel the potatoes and slice them very thinly. brush with the beaten egg white one side of half of the potato slices. put a sage leaf on every brushed slice then cover it with another slice of potato. press well. fry them for a few minutes in very hot oil, but watch them closely, they become golden brown very quickly. drain, season with salt and serve them immediately.
they are very tasty like this, it's worth the effort, but if this seems like too much work, you can just pop the potato slices in the hot oil, and you'll have crunchy homemade chips.
2 comments:
The potato chips seem like they have a nice twist to them
yes, they were amazing.
Post a Comment