scroll down for the recipes in english
знам, си викате "пак ли хумус?". ама овој е сосема различен и многу многу вкусен. мароканскиот лимон му додава многу интересна арома.
рецептот е од овде.
½ марокански лимон, исплакнат со вода, крупно исецкан
2 лажици таан
2 чешниња лукче, излупени
¼ лажиче црвен пипер
2-3 лажици маслиново масло
1 - 1 ½ шоља сварен наут + неколку лажици од течноста во која се варел наутот
ставете ги сите состојки во блендер и изблендирајте ги додека не станат кремасти. ако треба додадете уште од течноста од наутот.
нешто друго што можете да направите со мароканските лимони е оваа салата од кус-кус.
рецептот е од овде.
250 gr кус-кус
1 црвена пиперка, печена, исчистена од семки и излупена (јас чувам вакви во замрзивач, добро доаѓаат за сендвичи или салати, ама претпоставувам дека може да се употреби и пиперка од тегла)
2-3 моркова, исечени на кругчиња
1 кромид, исецкан на коцки
2 чешниња лукче, истолчени
1 лажица бахарат (мешавина од зачини, цимет, кумин, коријандер, кардамом, бибер)
1 лажица маслиново масло
½ шоља сварен наут
многу свеж магдонос, исецкан
по 1 лажица лупен сончоглед и лупени семки од тиква
прелив:
½ марокански лимон, исплакнат со ладна вода, кората ситно исецкана, средината смачкана
3 лажици ладно цедено маслиново масло
малку сол
1 лажиче оригано
1 лажица сируп од калинка
загрејте ја рерната на 200°C.
измешајте ги морковите, кромидот, лукчето, маслиновото масло и мешавината од зачини и ставете ги да се печат 10-15 минути.
кус-кусот згответе го според упатството на кутијата.
во голем сад за салата ставете ги кус-кусот, печената пиперка, испечените моркови и кромид, исецканата кора од мароканскиот лимон и исецканиот магдонос и измешајте сé.
измешајте ги состојките за преливот (без кората од лимонот), прелијте го кус-кусот и промешајте.
посипете го кус-кусот со семките од тиква и сончогледот и послужете го.
this is not just another hummus recipe. the preserved lemon makes it so good, you'd wish you made a double batch.
the recipe is from here.
½ preserved lemon, rinsed under cold water, pulp and rind roughly chopped
2 tablespoons sesame tahini
2 cloves garlic, peeled
¼ teaspoon cayenne pepper
2-3 tablespoons olive oil
1 - 1 ½ cup cooked chickpeas + a few tablespoons from the cooking liquid
combine the lemon, tahini, garlic, cayenne, olive oil, chickpeas and chickpea liquid in a blender or food processor. blend until smooth. add more chickpea liquid if necessary to get to a good, silky consistency.
this cous-cous salad is another thing you can make with preserved lemons.
recipe from here.
250 gr cous-cous
1 small red capsicum, blackened, peeled, seeded & thinly sliced
2-3 carrots, sliced
1 onion, chopped
2 cloves garlic, grated
1 tablespoon baharat (a mixture of spices, cinnamon, cumin, coriander, cardamom, black pepper)
1 tablespoon olive oil
½ cup cooked chickpeas
1 cup parsley, chopped
1 tablespoon each sunflower seeds and pumpkin seeds
dressing:
½ preserved lemon, rinsed under cold water, rind finely chopped, pulp minced
3 tablespoons extra virgin olive oil
а pinch of salt
1 teaspoon dried oregano
1 tablespoon pomegranate molasses
preheat the oven to 200°C.
tumble the carrots, onion and garlic onto a baking tray and toss over the olive oil and baharat. mix well and bake for 10-15 minutes.
cook the cous-cous according packaging instructions.
in a large salad bowl add the couscous, capsicum, chickpeas, roasted onion and carrots, diced preserved lemon rind and chopped parsley and mix well.
for the dressing combine all of the ingredients then pour over the cous-cous. mix gently, garnish with the seeds and serve.
No comments:
Post a Comment