Friday, March 2, 2012

Булгур салата со грозје и сирење ... Bulgur salad with grapes and goat cheese

Кога прв пат ја прочитав идејата за салатава на некој блог, веднаш знаев дека ќе биде одлична. Салатава е мешавина од булгур, грозје и овчо сирење и поедноставна не може да биде. Не само што е лесна за правење и евтина, туку трае со денови. Имав доволно салата за 4 дена ручек на работа. Ако немате грозје или овчо сирење, може да додадете што сакате: бело сирење, исецкано јаболко, маслинки, биено сирење, магдонос. Магдонос би бил одличен додаток.

P2120404P2120412
за 4 лица:
1 чаша булгур (чаша од 250 мл.)
2 чаши зовриена вода
~ 100 гр. грозjе, исецкано јаболко или маслинки
~ 100 гр. било какво издробено сирење или кашкавал исечен на мали коцки
1 шака ореви, испокршени на помали парчиња
1 лажица масло
1 лажица лимонов сок или јаболков оцет
сол, бибер

P2120414
Ставете го булгурот во поголем сад и полијте ја зовриената вода врз него. (Ако сакате помала количина можете да ги преполовите мерките, за пола чаша булгур ви треба 1 чаша зовриена вода). Оставете го булгурот да ја впие водата околу 15-тина минути и потоа раздвојте ги зрната со вилушка. Додајте го овошјето, сирењето, оревите и останатите состојки и убаво измешајте. Јадете ја салатата веднаш, или ставете ја во фрижидер каде што ќе трае околу 5 дена. Уживајте!

P2120416
When I first read the idea about this salad of bulgur and grapes on some blog (it was only mentioned, there was no recipe) I knew this would be easy to create and very delicious. It’s simple, cheap and infinitely adaptable to what you have on hand. It also makes a lot and lasts for days. I had this for lunch at work for 4 days (and I didn’t get tired of it). You can replace the grapes with chopped apple, you can add any type of cheese, and olives and parsley would be really tasty too.

for 4 servings:
1 cup bulgur
2 cups hot water (just boiled)
~ 4 oz. grapes, or a chopped apple, or olives
~ 4 oz. goat cheese, or crumbled feta
a handful of broken up walnuts
1 Tbsp. oil
1 Tbsp. lemon juice or apple cider vinegar
salt and black pepper to taste

Put the bulgur in a large bowl and pour the just boiled water over it. Let is absorb the water for about 15 minutes, then fluff it up with a fork. Add the fruit, walnuts and cheese as well as the oil and vinegar and mix well. Season to taste and either eat right away or refrigerate for up to 5 days. Enjoy!

P2120417 
Share/Bookmark

5 comments:

kirev said...

Супер!

Ние дома таманиме булгур, само што во Скопје и го нема баш. Ете во Рамстор го има и толку :(

Anonymous said...

Ima na bit pazar, na merenje i e super!
Ke ja probam salatata uste utre :-)

Rosita Vargas said...

Esta receta me encanta es una delicia,abrazos y abrazos.

Maya Kuzman said...

Koja koincidencija! Denes mi ja preporacaa za prvpat bulgur salatata i jas sosem slucajno naletav na recept!

bojana said...

:-) значи треба да ја пробаш.