ова е нешто што го смислив еден ден кога ми се јадеа пржени лепчиња, ама сакав да бидат посебни.
исечете го лебот на кришки, а тиквиците и свежи печурки на ливчиња (не мора многу тенки, 2-3mm). во длабок тањир изматете едно јајце со 1-2 лажици вода и малку сол. потопете ги кришките леб во јајцето од едната страна, на другата страна наредете тиквици или печурки, или и двете, полека превртете го лепчето и потопете ја во јајцето и таа страна, па ставете ги да се пржат во загреан зејтин. за превртување и пренесување од јајцето до тавчето може добро да послужи широка рамна решеткаста лажица.
this is something i came up with one day when i wanted to make french toast, but i wanted it to be different.
slice the bread, the zuccini and the fresh mushrooms. whisk an egg in a deep dish with 1-2 tablespoons water and a pinch of salt. dip one side of the bread in the egg, arrange ziccini or mushrooms on the other side of the bread, then using a turner flip the bread slice and dip in the egg again. fry the slices in heated oil on both sides.
3 comments:
Vkusen e eksperimentov, ke go probam, samo da zaladi malku :)
Pozdrav Daniela
da, mnogu beshe vkusno. si rekov drugpat da probam so krugchinja piperki, ili kromid ili kashkaval.
Kromidot ke bide vkusen. Ova leto najvkusen mi e karameliziran kromid, neverojaten e vo bilo kakva salata.
Kashkavalce otposle staveno na toplo lepce...mmmmm
Pozrdav
Post a Comment