Monday, February 6, 2012

Печен помфрит од сладок компир / Baked sweet potato fries


scroll down for the recipe in english

слаткиот компир е малку необично растение за нашето поднебје, ама на многу места сум прочитала дека е многу здрав, па решив да купам неколку и да зготвам нешто со нив (иако слаткиот компир може да се јаде и жив).
маја во холандија понекогаш прави пире од сладок компир, ама мене вкусот на пирето ми е малку чуден. јас сакам слатко-солени јадења, само ова пире не е едно од нив. затоа направив помфрит. печен и зачинет. добар е.
рецептот е од овде.


2 слатки компира, излупени и исечени на стапчиња
1 лажица маслиново масло
1 белка
1/2 лажиче кари
1/4 лажиче мелен кумин
1/4 лажиче мелена куркума
1/4 лажиче буковец
1/2 лажиче сол, или по вкус

за сосчето:2 полни лажици павлака
1/4 лажиче мелен кумин
1 лажиче маслиново масло
малку сол, по вкус


загрејте ја рерната на 200°C.
најголемото тавче од рерната обложете го со хартија за печење.
стапчињата сладок компир измешајте ги во вангла со маслиновото масло.
изматете ја белката лесно и во неа ставете ги зачините и убаво измешајте.
истурете ја белката врз стапчињата, полека измешајте сите стапчиња да бидат покриени со белка и зачини и наредете ги во тавчето.
печете ги околу 30-40 минути, или додека не омекнат и послужете ги веднаш со сосчето од павлака.

за сосчето, во мал сад измешајте ги павлаката, маслиновото масло, солта и куминот.


sweet potatoes are a little unusual vegetable here, in macedonia, but i decided to buy some because i read they are very healthy.
maja in holland sometimes makes mashed sweet potatoes. although i like sweet-salty foods, these mashed sweet potatoes aren't one of them. so i made fries. baked and spicy. they are good.
recipe from here.



2 sweet potatoes, peeled and cut in sticks
1 tablespoon olive oil
1 large egg white
1/2 teaspoon curry powder
1/4 teaspoon ground cumin
1/4 teaspoon turmeric
1/4 teaspoon crushed red pepper flakes
1/2 teaspoon salt, or to taste

for the sauce:
2 full tablespoons sour cream
1/4 teaspoon ground cumin
1 teaspoon olive oil
salt to taste


preheat the oven to 200°C.
line a baking sheet with parchment paper.
place potato sticks in a bowl and toss with olive oil.
in another bowl, whisk egg white until foamy and frothy. add curry powder, cumin, turmeric, and crushed red pepper flakes and whisk to incorporate. pour the egg white mixture over the potato sticks and gently toss to coat the potatoes. arrange potatoes on the cookie sheet.
bake to desired doneness and crispiness, around 30-40 minutes. serve warm with the dipping sauce.

for the sauce, in a small serving dish stir together the sour cream, cumin, olive oil and salt.

Share/Bookmark

5 comments:

Anonymous said...

Што е кумин? Ким или нешто друго? Кај да го купам? ПС Компирчињата изгледаат супер.

Vera said...

sladkiov kompir mene mi ima vkus na tikva, ama ova vredi da se proba

bojana said...

кумин е различно од ким. слично изгледаат, ама имаат различни мирис и вкус. го има во поголемите маркети или на зелено пазарче на тезгата за зачини.

дренка, да, и благ е, ама некако вкусен и во солени и во благи рецепти.

Dolce Fooda said...

Sladak vam je blog. Nije los sladak krompir, ja ga najvise volim kao kaserol, sa puno putera, slatke pavlake i pikanima.Pozdrav.

Maja Babić said...

Nikad probala, super izgleda!