Wednesday, March 25, 2009
Cherry Pie
тесто:
250 gr (2 и 1/4 шољи) брашно, може да се измеша обично бело со интегрално пченично, 'ржано...)
1 лажица сода бикарбона
175 gr маргарин, на собна температура
3-5 лажици вода
1-2 лажици шеќер (по желба)
фил:
300-500 gr замрзнати вишни без семки, одмрзнати и исцедени
3-5 лажици шеќер
Во вангла се мешаат брашното и содата и шеќерот (ако ставате), се додава маргаринот и се меша прво со вилушка па со раце, и на крај се додава водата и се меси додека не се поврзе се во една смеса. тестото се остава на ладно околу пола саат, а потоа 2/3 од него се натапкуваат на дното и страните на округло тавче со пречник од 22 cm, или некое со слична големина, па се става филот, па останатото тесто. се пече во загреана рерна на 200°C околу пола саат.
Оваа пита може да се направи и со некое друго овошје, боровинки, капини, рибизли....
7 comments:
интересен рецепт... дефинитивно не ми текнало да пробам со вишни... обично ја правам со јаболка..
прекрасен блог!!
Super ste i gledam deka nastojuvate da koristite zdravi sostojki pa vo toj kontekts bi ve sovetuvala margarinot da go isfrlite od receptite...pozdrav i prodolzete
blagodaram, natasha. go cenime sekoj sovet od nashite chitateli.
Neznam dali e do mene odev po receptot ama testoto e nesto najgadno sto sum probala...bez nikakov vkus.
Go pravev so visni odev po receptot ne e nesto slozeno ama i nesto crno mi se napravi megu visnite i testoto...katastrofa..otide u kanta se..bljak
bash mi e zhal deka pitata ne ispadnala dobro.
definitivno nesto ne e vo red so receptot,go sledev i kako sto e napisano pogore testoto izleguva crno i definitivno ne izleguva pita tuku materijal za vo gubre!!
How can I see this in English? Looks yummy :)
Post a Comment