Thursday, June 4, 2009

Индиски грашок

во еден сад измешајте:

1/4 лажичка шеќер
1/2 лажичка мелен кимин
1/2 лажичка гарам масала
1/2 лажичка сол
1/2 лажичка лут црвен пипер
1 лажица кечап
3/4 шоља слатка павлака (без шеќер) или јогурт
1 лажица сок од лимон

потоа 2 шољи замрзнат грашок одмрзнете го малку под млаз жешка вода, или свеж грашок сварете го и исцедете го (јас не го исцедив баш, па јадењето излезе малце течно, а треба да биде кремасто).
на многу загреан зејтин запржете го грашокот кратко со пола лажичка зрнца ким и една исецкана лута пиперка. потоа сипете го сосот од зачини, шпоретот се уште на најјако, и мешајте уште 3-4 минути додека не се згусне.
Share/Bookmark

No comments: