

моиве не беа баш најсвежи. ги купив во рамстор, не знам дали се продаваат и на друго место. а и во фрижидер отстојаа 2-3 дена додека да им дојде редот за готвење. ама сепак беа вкусни.
ги готвев по еден рецепт на џејми оливер, прилагоден според мои убедувања:
се загрева маслиново масло, па се намалува на средно и се запржува сецкано лукче, ама да не стане кафеаво. потоа се додаваат половинки од артичока, малку сол и балсамик оцет. се промешува додека се пржат 2-3 минути па се додава пола чаша вода, се поклопува темџерето и се оставаат 10тина минути да омекнат. потоа се трга тенџерето од шпорет и се става по едно парченце путер на секоја половинка артичока и по неколку ливчиња свеж босилок.
кременадлата на сликата си е кременадла.

No comments:
Post a Comment