Sunday, June 21, 2009

Артичоки


како се чистат артичоките видете овде.

моиве не беа баш најсвежи. ги купив во рамстор, не знам дали се продаваат и на друго место. а и во фрижидер отстојаа 2-3 дена додека да им дојде редот за готвење. ама сепак беа вкусни.

ги готвев по еден рецепт на џејми оливер, прилагоден според мои убедувања:

се загрева маслиново масло, па се намалува на средно и се запржува сецкано лукче, ама да не стане кафеаво. потоа се додаваат половинки од артичока, малку сол и балсамик оцет. се промешува додека се пржат 2-3 минути па се додава пола чаша вода, се поклопува темџерето и се оставаат 10тина минути да омекнат. потоа се трга тенџерето од шпорет и се става по едно парченце путер на секоја половинка артичока и по неколку ливчиња свеж босилок.

кременадлата на сликата си е кременадла.
Share/Bookmark

No comments: