Sunday, November 1, 2009

Cinnamon Rolls - Ролни со цимет


These cinnamon rolls will make you melt and moan. They are out-of-this-world delicious and although the recipe looks complicated, it is not. The hardest part was waiting for the dough to rise. Warning: don't try to make this when you are pressed for time or starving. But it's prefect for a lazy sunday morning, and while you wait, you can clean your kitchen, watch a show and eat oatmeal like we did. (we were starving)
The recipe is adapted from Smitten Kitchen.
Македонскиот рецепт е подолу. (macedonian recipe below)

Dough
1 cup milk
3 tablespoons unsalted butter
3 1/2 cups flour (I had to use more than this)
1/2 cup sugar
1 egg
1 packet dry yeast
1 teaspoon salt
Filling
3/4 cup brown sugar
2 tablespoons cinnamon
1/4 cup or 1/2 stick butter
pinch of salt
Glaze
100 gr. cream cheese
about 3 - 4 tablespoons powder sugar (the original recipe had a lot more, but I found this amount perfect)
2 tablespoons butter
1/2 teaspoon vanilla
Melt the butter and mix with the milk and then with the remaining ingredients, except the flour. Add the flour slowly and mix with a spoon or fork. Once the dough gets too tough to mix with a spoon, start using your hands. Knead the dough on a floured surface, for a few minutes, adding more flour if it is still sticky. Mine was very sticky so I added maybe another 1/2 to 3/4 cup flour, until it is smooth. Then put the dough in an greased bowl, cover with a cloth and leave in a warm place to rise for about 1 and half hours. I put the bowl in a cold oven since the kitchen felt chilly.
After the dough has doubled in size, press it down and knead again for couple of minutes. Roll into a long rectangle, spread the butter for the filling with your fingers (it needs to be room temprature), then mix the sugar, cinnamon and salt and spread on top of the butter. Roll into a log and cut into 16 - 18 rolls. Place the rolls on greased pans. We used one large and one smaller pan. Leave again to rise for another hour.



Bake in a preheated oven on 190 C degrees (375 F), oven rack placed in the middle, for about 20 minutes. Once baked, remove from the pan quickly before they cool down completely and get stuck to the bottom.
Mix all the ingredients for the glaze and spread on the cooled rolls. Enjoy and try not to eat them all !
Тесто
1 шоља млеко
3 лажици путер
3 и пол шољи брашно (јас користев малку повеќе)
1/2 шоља шеќер
1 јајце
1 пакетче сув квасец (слободно ставете свеж ако имате, јас во Холандија најдов само сув)
1 лажиче сол
Фил
3/4 шоља кафеав шеќер (ако имате само бел ставете таков)
2 лажици цимет
1/4 пакување путер (околу 60 грама)
ронка сол
Глазура (крем)
100 гр. крем сир (како Дукат на пр.)
3-4 лажици шеќер во прав
2 лажици путер
пола пакетче ванила шеќер
Стопете го путерот и измешајте ги сите состојки за тестото, освен брашното. Полека додадете го брашното, и мешајте со лажица или со рака. Месете го тестото некоку минути на површина покриена со брашно и додајте повеќе, ако тестото се лепи. Јас додадов околу пола или повеќе од пола шоља брашно бидејќи моето тесто доста се лепеше. Кога тестото ќе стане мазно, ставете го во посуда премачкана со масло, и покријте го со крпа. Ставете го да нарасне барем еден час или час и половина, на топло место. Јас моето го ставив во исклучена рерна бидејќи кујната беше студена.
Кога тестото ќе биде дупло нараснато, измесете го пак, и со сукало развлечете го во долг правоаголник. Со прсти намачкајте го путерот од филот врз тестото, измешајте ги шеќерот, циметот и солта и истурете ги врз путерот. Свиткајте го тестото во ролна, и исечете 16 - 18 ролни. Ставете ги ролните на подмачкан плех или тавче. Ние имавме доволно ролни за едно големо и едно помало тавче. Оставете ги ролните да нараснат повторно околу 1 час. Печете ги во загрена рерна на 190 C степени, во средина на рерната, околу 20 мин.
Испечените ролни извадете ги од тавчето пред да се оладат. Измешајте ги состојките за кремот, и со него намачкајте ги оладените ролни.

Share/Bookmark

2 comments:

bojana said...

mm mm mm
looks tempting

Unknown said...

makes my mouth water - when do we in OTP get to taste your photogenic creations!