Monday, December 7, 2009

Тандoри пилешко и пржена зелка / Tandoori chicken and fried cabbage



Тандори пилешко
рецепт искомбиниран од разни места
(за двајца):

2 пилешки бели меса, без коски и без кожа, исечени на коцки ставете ги да се маринираат неколку саати во фрижидер во доволно јогурт или кисело млеко за да бидат целосно покриени, помешано со 2 лажички tandoori masala. потоа печете ги на 250°C околу пола саат.

знам дека тандори масала и гарам масала тешко се наоѓаат, т.е. тука никако, ама тоа се мешавини од зачини за кои има многу рецепти, а повеќето од состојките се наоѓаат, или во тинекс/веро/рамстор или кај една девојка која продава зачини на зелено пазарче кај тезгите со јајца. употребете што ќе најдете од зачините, сигурно ќе излезе вкусно.

Пржена зелка
рецепт од Madhur Jaffrey's Quick and Easy Indian Cooking
(за двајца):

1/4 или 1/3 зелка, исечена тенко, како за салата
1/2 лажичка кумин
1/2 лажичка сенф (во рецептот се бара зрнца сенф, ја ставив сенф во прав, ама мислам дека би било исто вкусно и со сенф од тегла)
1 лажичка сусам
1 кромид, исечен на кругови
1/2 лажичка сол
малку лут црвен пипер, по вкус
1/2 лажичка гарам масала
малку копар

загрејте зејтин во тавче на средно и ставете ги куминот, сенфот, копарот и сусамот малку да се испржат, ама само малку. додајте им го кромидот и мешајте да се испржи неколку минути. потоа ставете ја зелката, мешајте да се испржи неколку минути, додадете сол, црвен пипер и гарам масала, пржете уште неколку минути, со мешање, и готово е.



Tandoori chicken

recipe combined from many recipes
(for two):

put 2 boneless, skinless chicken breasts, cubed to marinate for a few hours in the fridge with enough yogurt to cover them mixed with 2 tsp tandoori masala. then bake them at 250°C for half an hour.

Fried cabbage

recipe adapted from Madhur Jaffrey's Quick and Easy Indian Cooking
(for two):

1/4 or 1/3 cabbage, thinly sliced, like for salad
1/2 tsp cumin
1/2 tsp mustard seeds
1 tsp sesame seeds
1 onion, sliced
1/2 tsp salt
a little hot paprika, to taste
1/2 tsp garam masala
 a pinch of dill

heat oil in a pan to medium and fry the cumin, mustard, dill and sesame seeds a little, add the onion, stir while it fries, add the cabbage, stir and fry a few minutes, add salt, paprika and garam masala, fry for a few more minutes and that's it.

i think i can put these two recipes in the cheap easy tasty category because they are both easy to make, with only a few ingredients, and really tasty. and i know nate, who was inspiration to start this category, can find all the spices as they are available in the few oriental stores in the hague.



Share/Bookmark

3 comments:

Ana said...

Bojanke ova epten fino izgleda, kupusot pogotovo. koga go vidov pomisliv deka e na maja receptot ama ete, krv ne e voda :))
inaku zacin tandori ne sum koristela ama imam tandori paste koja e vo tegla i ja kupuvam od vero. mi brka rabota

bojana said...

e pa toa e toa, pasta ili vo prav.
a nie i dvete sme po indiski jadenja, samo jas jadam poljuto :-)

Nevena said...

pozdrav do vas,,,Jas znam deka vo receptor ima kikiriki i puter od kikiriki.Sum go probala ova vo restoran i stvarno beshe prevkusno.Doma se nemam obideno poradi sostojkite :)