Tuesday, August 24, 2010

Гоанско кари со риба со гарам масала ....... Goan Fish Curry with garam masala

Scroll down for the recipe in English


Хмм, пред неколку дена го видовте рецептот за гарам масала, ја направивте и сега ви седи во тегла и не знаете што да правите со неа?? Нема проблем. Еве го едно од моите омилени домашни индиски јадења. Рецептот за ова Гоанско кари со риба доаѓа повторно од мојот индиски готвач од Анџум Ананд "Anjum's New Indian". Јадењево е прекрасно и е совршено и за ручек во работен ден (ако ја следите мојата идеја подолу) или за импресионирање гости.

Првиот дел од рецептов ќе ви одземе околу половина час - ама верувајте ми - сосема вреди. Толку време ќе ви треба да ја направите кари пастата, на која потоа ќе и додадете кокосово млеко, вода и риба за да го завршите јадењето. Бидејќи јас, а сигурно и вие, немам време секој пат одново да стојам пола саат пред шпорет, еве што правам: го дуплирам или триплирам рецептот, кари пастата ја ладам и потоа ја делам на 2 или 3 еднакви дела, во зависност дали сум го дуплирала или триплирала рецептот. Од едниот дел го готвам карито за тој оброк, а другите делови ги замрзнувам во пластични кутии. Следниот пат кога планирам да имаме кари, вадам еден дел кари паста, ја ставам во тенџере уште замрзната, или ако добро сум планирала, одмрзната, и веднаш продолжувам со рецептот со додавање вода и кокосово млеко. Ако ја следите мојата идеја ќе имате кари со риба во рок од 15 минути.

И на крај уште нешто, јас користам замрзнати филети од панга риба и замрзнати ги ставам во каритo. За неколку минути тие се одмрзнуваат и готват. Рецептов можете да го направите со било која замрзната риба: тилапиа, панга, скуша, лосос. (Ако не јадете риба - пробајте со пилешко).



Вака изгледа кари смесата дури се пржи.

За една доза (за 4 порции) - (дуплирајте или триплирајте за замрзнување):

2 лажици зејтин
1 кромид, средна големина, ситно исецкан
малку цимет
1 лажиче мелен ким
1 лажиче мелен кориандер
пола лажиче турмерик (куркума)
2 лажичиња гарам масала
7 лукчиња
парче свеж ѓумбир, околу 3 см големина (или заменете со 1 лажиче ѓумбир во прав)
1 - 2 љути пиперки
3 големи домати

1 конзерва кокосово млеко
пола килo - 750 r. риба (јас користам замрзнати филети)
сол

Вака изгледа оладената кари паста.

Загрејте го зејтинот во тенџере и додајте го кромидот да се пржи на средна температура околу 5 минути. Додајте ги зачините во прав и пржете 2-3 минути. Во мал блендер изблендирајте ги лукчињата, ѓумбирот, љутите пиперки и 50 мл. вода. Додајте ја оваа смеса во тенџерето и гответе ја смесата околу 5 - 7 минути на тивко, додека зејтинот не се оддели од смесата. Додајте ги ситно исецканите или изблендирани домати и 100 мл. вода. Гответе ја смесата додека водата комплетно не исчезне и зејтинот не почне да се одделува. Мешајте често.

Ако сте ја зголемиле дозата и планирате да замрзнете дел, тука оставете ја зготвената смеса да се олади и потоа замрзнете дел. Ако не замрзнувате, продолжете веднаш со следниот чекор.

Додајте го кокосовото млеко во тенџерето + чаша вода и на тивко гответе го карито околу 5 мин. Додајте ја рибата и гответе ја уште 5 минути ако користите свежа или одмрзната риба, или 10 минути ако додадете директно замрзната риба. Јас рибата ја додавам во големи филети. Кога рибата ќе биде зготвена лесно ќе се распаѓа, па ако додадете големи парчиња, ќе избегнете карито да ви се направи каша. Додајте сол по вкус и служете го карито со сварен басмати ориз, и обарен зеленчук, како на пример грашок.

Моето кари испадна потечно и повеќето од сосот е на дното со оризот.


Goan fish curry with garam masala

So, you read the post about homemade garam masala, made some, put it in a jar and the jar is now staring at you, you wondering what to do with it?? No worries. Here is one of my favorite dishes with garam masala: a delightful goan fish curry, which is impressive enough for guests, but if you follow my idea, equally easy and fantastic on a week night. I adapted the recipe from Anjum Anand's "Anjum's New Indian".

The first part of the recipe - the making of the curry paste will take you about half an hour. This is totally worth it. However, I, like you, am very busy and I don't always have the time to spend 30 minutes standing in front of the stove. So, this is what I do. I double or triple the recipe every time I make it. I then cool it, divide it and freeze the parts in a tupperware bowl. Then when I want to have curry, I take the paste and either defrost it, or I dump it in a pot frozen, heat it up quickly and continue with the rest of the recipe. This will give you a fantastic fish curry in about 15 minutes.

One amount serves 4

For one amount (double or triple this amount to freeze):
2 tablespoons vegetable oil
1 medium onion
a pinch of cinnamon
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon ground coriander
1/2 teaspoon turmeric
2 teaspoons garam masala
3 large tomatoes (or a can of tomatoes - 14 oz. or 400 ml.)
1 inch piece of fresh ginger (or substitute 1 teaspoon ground ginger)
7 garlic cloves

1 can coconut milk (400 ml or 14 oz.)
a pound of fish (half a kilo) - I use frozen pangasius fillets, but you can use tilapia, salmon or any other filleted fish
salt to taste

Heat the oil in a pot and add the chopped onion. Cook for 5 minutes on medium heat. Add the ground spices and fry for 2-3 minutes. Blend the garlic, ginger and 50 ml. water (1/4 cup). Add this mixture to the pot and cook for about 5-7 min, until the oil starts to come out. Add the finely chopped tomatoes (or you could blend them), or the can of chopped tomatoes + 100 ml. water (1/2 cup). Cook the paste until the it reduces completely and the oil comes out of it again (see the second photo above).

If you have doubled or tripled the recipe, this is where you should let your curry paste cool down and then divide it and freeze what you need. If you are not freezing anything, continue with the step below.

Add the coconut milk and 250 ml (1 cup) water and cook for 5 minutes. Add the fish and cook 5 minutes for fresh or thawed fish, or 10 minutes for frozen fish. I add frozen fillets straight into the curry. They cook easily and the fillets break up in smaller piece once they are cooked.

Serve the curry over white or basmati rice and a steamed vegetable such as peas.

Share/Bookmark

4 comments:

bojana said...

super post, maja. i jadenjevo, kje go napraam nekoj den.

saska said...

Mi izgleda mnooooguuu vkusno. Ama epten.

Kelly said...

Just stumbled upon your blog via the foodie blogroll. Glad you included the recipe in english because it looks absolutely fantastic.

Maja said...

Fala Saska ! Moras da go probas !

Thanks Kelly ! We love when new readers find us. Hope you keep reading, we are making some imporvements which will make the blog more English-language friendly.