scroll down for the recipe in english
ова е едно колаче кое многу брзо и лесно се прави, совршено ако ви дојдат ненајавени гости или итно ви се јаде нешто благо, а освен тоа можете да го правите со различни мармалади и слатка, па така секогаш ќе има различен вкус.
ова на сликите е направено со мармалад од кајсии. инаку, според мене, најубаво е со мармалад од сливи, а сме го пробале и со слатко од портокали.
2 1/2 шољи брашно
1 шоља шеќер
1 кесичка прашок за пециво
сето ова измешајте го во една вангла, па додадете:
1 шоља млеко
2 лажици кисело млеко
3/4 шоља зејтин
3 лажици слатко или мармалад (јас ставам убаво наполнети лажици, а некогаш ставам и 4)
убаво измешајте, па истурете го тестото во тавче со пречник од 28 cm, намачкано со маргарин и ставете го колачето во ладна рерна да се пече на 200°C, околу 15 минути, па намалете ја температурата на 175°C и печете го уште 10-15 минути или додека површината не се зарумени и во средината не е целосно испечено (проверете со боцкање со чачкалица).
this is a very easy and quick cake, perfect for sudden guests or when you crave something sweet. you can make it with different jams and preserves, so every time it tastes diffrent.
this one is made with apricot jam, but i like it the most made with plum jam. it's also nice with when made with orange preserve.
2 1/2 cups flour
1 cup sugar
2 teaspoons baking powder
mix all this in a bowl, then add:
1 cup milk
2 tablespoons yoghurt
3/4 cup oil
3 tablespoons jam or preserve (i fill the tablespoons a lot, or sometimes i put 4 tablespoons)
whisk well, pour in a buttered 28 cm round pan, then pop in a cold oven. bake at 200°C for 15 минути, lower the temperature to 175°C and bake another 10 minutes until the top is golden and the middle is done (check with a toothpick).
7 comments:
Kolac od marmelad mi se svideo.Volim ovakve jednostavne kolace koje mogu servirati i jesti uz kafu:)I takodje volim sto sam sve razumela iz tvog recepta:)
Вкусно и едноставно. За пофалба :)
fala :-)
This looks wonderful. I think I would have to try it with cherry jam. Thanks for sharing the recipe.
Lele, ova mora da se proba!!
Ke me castish edno parche koga stignam vo Makedonija. ;-)
obavezno, kate.
Hey, this is a little too sweet. I tried it. The consistency is also very un-cake like, but I guess thats fine given the lack of eggs and all.
Post a Comment