scroll down for the recipe in english
не знам дали сум ви кажала дека многу сакам колачи од тесто полнето со овошје. затоа кога ќе видам некој таков рецепт добивам желба да го пробам.
рецептот за овие кнедли е од тука и тука.
сé е готвено во delimano садови.
мислам дека до сега не сум пробала колачи печени во шербет, само онакви, прелиени со шербет после печењето, иако овие кнедли изгледаат како некој наш старински рецепт. и многу се вкусни, само следниот пат јас би ставила повеќе јаболки и помалку шеќер.
за 6 големи или повеќе помали кнедли:
3 - 6 јаболки
малку шеќер (по желба)
малку путер
сецкани бадеми
шербет:
1 шоља шеќер
1 шоља вода
1 кесичка ванилин шеќер
1/2 лажичка мелен цимет
2 лажици путер
тесто:
2 шољи брашно
1 кесичка прашок за пециво
90 gr путер, ладен и исечен на коцки
2/3 шоља млеко
прво направете го шербетот.
ставете го шеќерот, водата, ванилата и циметот во тенџерче и на шпорет да зоврие. потоа тргнете го од шпорет, додадете го путерот, промешајте да се стопи и оставете го шербетот да се олади.
излупете ги јаболките, исчистете ги од семки и исечете ги на кришки. јас ставав по пола јаболко во секоја кнедла, ама мислам дека повеќе би било подобро.
за тестото, измешајте го брашното со прашокот за пециво, додадете го путерот и мешајте со блендер за тесто или со прсти додека не се добијат трошки, па додадете го млекото и измесете го сето тоа во рамномерно тесто.
исукајте го тестото цело, на околу 5 mm дебелина, па поделете го на 6 дела. или, полесно, поделете го на 6 дела, па секој исукајте го, ставете неколку кришки јаболко во средината, посипете ги со малку шеќер (или не - излегуваат прилично благи, па овој шеќер може да се изостави) и ставете парченце путер врз нив. намачкајте ги рабовите од тестото со вода или млеко, преклопете ги како плико и притиснете малку да се залепат.
наредете ги кнедлите во тавче, прелијте ги со шербетот и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200°C околу 25-30 минути. потоа посипете ги со сецкани бадеми и вратете ги да се печат уште 10тина минути.
послужете ги топли.
i'm not sure that i have told you that i like desserts made of dough filled with fruits. that's why this recipe caught my eye.
recipe from here and here.
everything is cooked in delimano pots and pans.
i don't think i have ever tried dumplings baked in sauce before. they are really tasty, but next time i'll put more apple slices and less sugar.
for 6 big or more smaller dumplings:
3 - 6 apples
sugar (optional)
butter
crushed almonds
sauce:
1 cup sugar
1 cup water
1 sachet vanilla sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
2 tablespoons butter
dough:
2 cups flour
2 teaspoons baking powder
90 gr butter, cold, cubed
2/3 cup milk
first make the sauce.
place sugar, water, vanilla and cinnamon in a small saucepan and bring to boil. remove from heat, add the butter, stir until the butter melts and leave to cool.
peel the apples, core and slice. i put half an apple per dumpling, but i think more would be better.
to make the dough, mix the flour and the baking powder. add butter and mix using pastry blender or your fingers until it resembles breadcrumbs. add the milk and knead into smooth dough.
roll the dough to 5 mm thick and cut into 6 squares, but i found it easier to cut the dough in 6 first, then roll each dumpling. put a few apple pieces onto each square along with a dash of sugar and a pat of butter (you can omit the sugar if you don't want the dumplings too sweet). brush the edge of the dough with milk or water, fold the corners inward to make a square, making the corners overlap in the center and press a little.
put into a baking dish. pour the sauce over the dumplings and bake in a preheated oven at 200°C for 25-30 minutes. then sprinkle with crushed almonds and return in the oven for 10 more minutes.
serve warm.
3 comments:
What agreat idea.I know plum dumolings ..sure will make this one:) Nice vlog too;))
Mnogu mi se sviga koga gi gledam receptite vo forma na video, site gi imam izgledano, a pogotovo muzikata so koja se proprateni! :)
Сакам сите мои најмили луѓе да го видат видеово.
Топло и блиско.
Благодарам.
Post a Comment