Tuesday, September 20, 2011

Галети со крушки / Pear galettes

scroll down for the recipe in english

овие галети многу лесно се прават, а се ептен вкусни. може да се направат со разни овошја, јас ги направив и со сливи и праски, ама овие со круши (и една со грозје) ја имаа честа да бидат фотографирани.
рецептот е од тука и тука.


неколку круши, исчистени од семки и исечени на кришки
1 лажиче мелен ѓумбир
малку сок од лимон
мед

за тестото (за 8 мали или 1 голема галета):
2 шољи брашно (сенаменско, интегрално...)
1 лажица шеќер
1/2 путер, ладен и исечен на коцки
1/2 шоља многу ладна вода (искористете колку што ви треба)


за тестото:
измешајте ги брашното и шеќерот, па додадете ги коцките путер и мешајте со прсти додека не се направат мрвици. додавајте по една лажица ладна вода и мешајте го тестото сé додека тестото не стане рамномерно.
направете топка од тестото, па исечете ја на 8 парчиња. чувајте ги останатите парчињата во фрижидер додека работите со едно. од секое парче оформете топка, па исукајте го на малку побрашнета површина на дебелина од 2-3 mm. побрашнете го и сукалото за да не се лепи.
ставете ги круговите тесто во големо тавче врз хартија за печење па наредете ги крушките врз нив, на околу 4 cm од работ на тестото. посипете ги крушките со малку ѓумбир, па со неколку капки сок од лимон, па со 1/2 - 1 лажиче мед, па превиткајте го работ од тестото врз крушките.
тестото можете да го премачкате со изматено јајце или со млеко и да го посипете со малку шеќер, ама и не мора.
печете ги во загреана рерна на 180°C додека тестото не се зарумени.


галетиве со круши беа многу вкусни, исто и оние со праски и едната со грозје. ама највкусни беа направени со сливи. пред да ги ставам во тестото ги помешав сливите со шеќер и гарам масала, слично како овие, и беа веднаш изедени, сите 8.


these galettes are very easy to make, and can be made with different fruits. i tried them with plums and peaches, but these made with pears (and one with grapes) had the privilege to be photographed.
the recipe is from here and here.


several pears, cored and thinly sliced
1 teaspoon powdered ginger
squeeze of lemon juice
honey

dough (makes 1 large galette or 8 minis):
2 cups of whole wheat pastry flour
1 tablespoon of sugar
12 tablespoons of cold unsalted butter, cut into tiny pieces
1/2 a cup of ice water as needed

mix flour and sugar in a bowl. cut in butter, blend until crumbs form. sprinkle on water, one tablespoon at a time, until you can form the dough into a ball.
cut the ball into eight pieces. refrigerate the rest while you work with one.
form each piece into a ball and roll into a disc (2-3 mm inch thick) on a lightly floured surface. keep dusting surface and rolling pin with flour to discourage sticking.
set each circle on a cookie sheet on parchment paper. place filling in center of disc with 4 cm left around the sides for folding up. tuck your fruit in, overlapping the sides and pinching any opening along the bottom shut...to keep the juices in.
paint the exposed dough with an egg wash or milk and sprinkle with sugar if you want.
bake at 180°C until golden and bubbly.

instead of pears try them with plums spiced with garam masala, like these.
Share/Bookmark

4 comments:

Anonymous said...

Great pastry and greatway to fill it up:)

bojana said...

my favourite way :-)

kristina said...

awww.. kolku vkusno izgleda ova... m m m... ubajni!

Daniela said...

Galetive mi se favorit...So Krushka ne sum probala...