Saturday, October 3, 2009

Гужвана гибаница / Scrunched gibanica


еве го рецептот за гибаницата која ја правеше Даниел:

6 јајца
200 g сирење
100 ml зејтин
300 ml кисела вода
500 g свежи кори


измешајте ги во еден сад сите состојки освен корите. тавчето намачкајте го со зејтин и ставете една кора. сите други кори, освен една која ќе ја оставите за најгоре, гужвајте ги, потопувајте ги во јајцата и редете ги во тавчето. ние зедовме малку поголемо тавче (34 x 24 cm, или да не речам 9 x 13 инчи), па излезе тамам.
кога ќе ги наредите сите гужвани кори, истурете го остатокот од јајцата врз нив и ставете ја последната кора, во еден слој.
печете ја гибаницата во незагреана рерна на 220°C околу 25-30 минути.


6 eggs
200 g feta cheese
100 ml oil
300 ml sparkling water
500 g phyllo dough

mix all the ingredients, except the phyllo dough. oil a 9x13-inch pan and lay one sheet at the bottom. leave one sheet aside for the top. scrunch all other sheets, one by one, submerse in the egg mixture and put in the pan. pour the remaining egg mixture over the scrunched sheets and cover with the one left sheet. bake the cheese puffs at 220°C for 25-30 minutes.
Share/Bookmark

No comments: