1 шоља (+ уште малку) хопла
1/3 шоља шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
3 жолчки
загревајте ги хоплата, пола од шеќерот и ванилиниот шеќер до пред вриење, па тргнете ги од шпоретот. изматете ги убаво жолчките со останатиот шеќер, па прво полека вмешајте им малку од топлата хопла, да се загреат жолчките, а потоа и останатата хопла.
сипете ја мешавината во огноотпорни садови, јас употребив 2 поголеми земјени и 2 помали керамички. ставете ги садовите во тавче, па во рерна загреана на 175°C, па наполнете го тавчето до 1/3 или 1/2 со вода и печете ги околу 30 минути. брулето треба да е стврднато ама не премногу. потоа оставете ги садовите во фрижидер неколку саати, а пред послужувањето треба да ги посипете со малку шеќер и да го растопите со запалка за плин или во рерна блиску до греачите. јас не го направив тоа (иако целата поента на благово е во тоа), бидејќи количината што ја правев беше пола од рецептот што го имав испринтан од негде, и сите состојки ги намалив на пола освен шеќерот, па имав екстра благо крем бруле, ама супер беше.
1 cup (+ some more) cream
1/3 cup sugar
1 sachet vanilla sugar
3 egg yolks
whisk the egg yolks with the other half of the sugar, slowly add a little of the warm cream, stir to warm the egg yolks and then add the rest of the cream.
pour the mixture in oven-proof dishes. i used 2 small remekins and 2 a little bigger earthenware pots.
put them in a bigger roasting pan, put the pan in a preheated oven at 175°C (340°F) and fill the pan halfway or 1/3 with water. bake just until the crème brulée is set, but still trembling in the center, around 30 minutes,
put the remekins in the fridge for a few hours.
before serving sprinkle the tops with some sugar and melt it with a torch or in the oven near the heaters. i ometed this step, because i was making half the batch from the recipe i had printed from somewhere. i halfed all the ingredients, but i forgot to do it with the sugar, so i ended with a super sweet crème brulée, but it was delicious anyway.
2 comments:
Could you please give the recipe in English? I love creme brulle and can't wait to try to make it at home!
ekaterina, it was my pleasure to translate the recipe for you.
Post a Comment