Friday, July 31, 2009

Ikea food



во Икеа прават многу добри ќофтенца со некое сосче од некоја скандинавска бобинка, кое е благо, ама сепак иде со ќофтенцата.
А и добри торти прават.
Share/Bookmark

Wednesday, July 29, 2009

Fruit smoothie




1/2 шоља боровинки
1/2 шоља јагоди
1/2 шоља малини
1 праска
1 шоља ванила јогурт
1 шоља млеко

измешајте сè во блендер, сипете во голема чаша и уживајте. од наведените количини се добиваат 3 големи чаши смути.
можете да експериментирате со разни комбинации на овошја, дури и замрзнати, може да се стави само јогурт или само млеко, а добро е и со сладолед. некогаш е потребно да се додаде шеќер или мед, ако користите обичен јогурт, не ванилест, или ако овошјето е кисело (вишна на пример).
Share/Bookmark

Monday, July 27, 2009

Light Buttermilk Pancakes




1 шоља брашно
2 лажици шеќер
1 лажиче прашок за печиво
пола лажиче сода бикарбона
малку сол
1 шоља buttermilk (тоа е нешто како јогурт, можете да ставите јогурт)
1 лажиче зејтин
1 јајце

прво измешајте ги сувите состојки, потоа додадете ги останатите и мешајте додека смесата не се изедначи.
сипувајте по четвртина шоља од смесата на загреано тавче со малку зејтин. откако ќе се испржи од едната страна, превртете ја палачинката да се испржи од другата страна.
можат да се додадат разни интересни ствари. маја на некои палачинки им стави боровинки, на некои цимет, а на некои парченца чоколадо.
палачинките се јадат со јаворов сируп.
Share/Bookmark

Bara




Бара е суринамско јадење, нешто како мекица со зачини. ја јадевме наполнета со пилешко месо и љуто сосче.
Share/Bookmark

Sunday, July 26, 2009

Dinner at the Ming Kee Indonesian Restorant



No recipes, just pictures. We had blado, rendang, sambal goreng and bali (beef stews with diferent spices, blado was really hot, rendang was beef in coconut milk) with rice and vegetables.
Share/Bookmark

Saturday, July 25, 2009

Колаче со боровинки





Ова колаче всушност се вика Мамка за момчиња со боровинки (Blueberry Boy Bait). Маја го направи завчера и многу беше убаво, одма го изедовме. Рецептот е овде: smittenkichen.com. Само Маја стави дупло повеќе боровинки. И цел путер е многу, доволно би било да се стави пола. Мислам дека тогаш и боровинките нема да пропаднат до дното.
Share/Bookmark

Friday, July 24, 2009

Chinese take-away from the Fat Kee Chinese restaurant





No recipes, just pictures. It was delicious. Beef in black bean sauce, roasted pork, chicken in salt and pepper, suckling duck, white rice, fried rice.
Share/Bookmark

Monday, July 20, 2009

Coffie and breakfast

Jajca na oko, slaninka "isprzhena" vo mikrobranova (bez zejtin), da stane krckava, asparagus na kratko "svaren" vo mikrobranova (bez voda), jogurt i zemichki.
Share/Bookmark

Sunday, July 19, 2009

Pork enchiladas with kidney bean salad, guakamole and sour cream



svinsko meso
2 konzervi domati
1 chipotle pepper in sauce
8 tortilji
1 konzerva grav
1 konzerva pcenka
1 kromid
rendan kashkaval
svezi domati

Svinskoto meso se sece na nekolku golemi parcinja i se dinsta vo malku zejtin, malku voda, 1 zrel domat zamrznat pa izrendan, sol, biber i kumin okolu saat i polovina. Koga ke se oladi se dvoi na pomali parcenca so prsti.

Konzervite domati i chipotle piperkata se blendiraat i potoa se varat na tivko okolu polivina saat so sol, biber i malku zejtin.

po malku od mesoto se stava vo sredinata na sekoja tortilja, se vitka vo rolna i site svitknani tortilji se redat vo tavce vo koe na dnoto ima malku sos od domatite, i potoa pak se polivaat so sosot, i so rendan kashkaval. se pechat okolu 30 min. na 200 stepeni.

Salatata se pravi od pcenkata, gravot, iseckan domat i kromid, malku ocet, zejtin i sol i biber.

Maja
Share/Bookmark

Friday, July 17, 2009


Sitno Seckano is going to Holland. Follow us for all manner of Dutch delicacies!
Share/Bookmark

Thursday, July 16, 2009

Пилешки ражњичи


Пилешко бело месо исечено на парчиња се маринира 3 саати во фрижидер во:

маслиново масло
сенф
истолчено лукче
сок од лимон и изрендана кора од лимон
многу исецкан свеж магдонос
сол и бибер

потоа парчињата се редат на стапчиња, парче месо, па четвртинка или осминка кромид, па ливче лорбер, па пак месо, кромид, лорбер....
се пржат во поголемо тавче во кое ги собира стапчињата на малку зејтин, а може и на скара.
Share/Bookmark

Tuesday, July 14, 2009

Сладолед




2 шлага
4 јајца
6 лажици шеќер
250- 300 ml ладно млеко

двата шлага се матат со млекото во една вангла. во друга се матат четирите белки, им се додаваат шесте лажици шеќер и четирите жолчки, а потоа и шлагот. на ова можете да му додадете ванилин шеќер, какао, чоколадо, мармалад, овошје или некој друг вкус.
јас ставив 2 кесички ванилин шеќер и така замрзнав половина од количината, а во другата половина додадов 2 лажици несквик.
сладоледот се става во кутија и во замрзнувач и може да се јаде по неколку саати, кога ќе се замрзне.


2 cups cream
4 eggs
6 tablespoons sugar


beat the cream in one bowl, in another beat the egg whites, add sugar, egg yolks and the cream. put the ice cream in a plastic box and in the freezer for a few hours.
you can add vanilla, cocoa, chocolate, jam, fruits or other flavour to this basic ice cream.
i put 2 sachets vanilla sugar in the icecream and froze half the batch like that, and i added 2 tablespoons nesquick in the other half.

Share/Bookmark

Saturday, July 11, 2009

Ребра во црвено вино и цвекло печено во фолија



за ребрата во еден сад помешајте:

2 лажици зејтин
2 истолчени лукчиња
сол, бибер
200 ml црвено вино
2 лажици соја сос
2 лажички балсамик оцет
2 лажици кечап
2 лажички сенф
2 лажички мед

сето тоа прелијте го врз пола кило свински ребра и оставете го во фрижидер пола саат или повеќе. ако немате време за маринирање, можете да го прескокнете фрижидерот и веднаш да ги ставите да се печат на 180°C околу еден саат. еднаш или два пати во текот на печењето полејте ги ребрата со течноста. многу се вкусни со цвекло печено во фолија.

за цвеклото ви требаат две подолги парчиња фолија со кои ќе го обложите тавчето, а да има доволно и да се завитка цвеклото „херметички“. во тавчето врз фолијата ставете:

пола кило цвекло, излупено и исечено на крупни парчиња
многу лукчиња, цели, неизлупени, само малку смачкани
оригано
сол, бибер
маслиново масло
балсамик оцет

малку промешајте, затворете ја фолијата да не може да излегува пареа и ставете го тавчето во загреана рерна на 200°C. Треба да се пече 40-60 минути.
Share/Bookmark

Tuesday, July 7, 2009

Вафли со овошје


овде немаше многу готвење, освен слаткото од јагоди кое го направи мајка ми, вафлите се од кам маркет, а бананата е исецкана на кругчиња.
можете да ставите какво сакате овошје и какво сакате слатко или мармалад или мед или стопено чоколадо.
Share/Bookmark

Sunday, July 5, 2009

Ориз со тиквици



испржете еден кромид исечен на тенки кришки. додадете една пиперка исечена на кругчиња и една тиквица на четвртинки кругче и пржете ги на средно. потоа ставете малку сол, бибер, турмерик (куркума), коријандер во зрнца, мелен кардамом и 2-3 исцкани лукчиња и пржете уште малку.
се јаде со ориз, а за оризот другпат ќе праиме муабет.
Share/Bookmark

Thursday, July 2, 2009

Чоколадни мафини







Неизвесно е дали се ова мафини или капкејкс, ама вкусни се и, што е најважно, чоколадни. а можеби и диетални: нема ни масло ни јајца во нив.

1ипол шоља брашно
3/4 шоља шеќер
1/4 шоља какао (јас додадов и 2 лажици несквик)
1 кесичка прашок за пециво (таканаречен баким прашак)
1 лажиче сода бикарбона
2/3 шоља јогурт
2/3 шоља млеко
1 кесичка ванилин шеќер

прво промешајте ги сувите состојки, па додадете ги течните и промешајте кратко. смесата истурете ја во тавче за мафини намачкано со маргарин или користете хартиени чашки. печете ги мафините на 200°C околу 15-20 минути.
не се надигаат многу, па се згодни за украсување. овие мартин ги украси со мрвици во боја и чоколадни топчиња, врз слатка павлака помешана со несквик.
Share/Bookmark