Wednesday, June 30, 2010

Домашно крцкаво мусли ...... Homemade Granola


scroll down for the recipe in English

Ова е прекрасен и лесен рецепт за крцкаво мусли. Понекогаш е супер што во нашите супермаркети има се повеќе нови производи - посебно здрава храна. Ама некогаш е многу полесно, поефтино, повкусно и поздраво да си направите нешто сами дома. Така и ова крцкаво мусли - гранола. Гранолава ќе ви трае месец - два во чиста тегла на собна температура (дури и во лето) - ама толку е вкусна што најверојатно ќе ја изедете пред тоа. Еве што ќе ви треба:


2 чаши овесни снегулки (ги има во сите супермаркети; употребете чаша од 250 мл. за мерење на состојките)
1 чаша непечени бадеми, грубо исецкани (или лешници, ореви ...)
1/2 чаша кокос
2 лажици мед
2 лажици зејтин (ама не маслиново масло)
6 лажици сок од јаболко
пола пакетче ванилин шеќер
1 шака суво грозје или сува брусница
1 лажица семки од тиква
1 лажица семки од сончоглед
1 лажица ленено семе

(семките од тиква и сончоглед и лененото семе не се неопходни, ако ги немате, слободно изоставете ги)




Во поголема посуда измешајте ги сите суви состојки. Теглата мед ставете ја во посуда со жешка вода за медот да стане потечен (ова ќе ви помогне да ја измешате смесата полесно, медот ќе се врати во нормална состојба кога ќе се олади). Додадете ги останатите состојки и измешајте убаво. Смесата ќе биде влажна ама не течна. Загрејте ја рерната на 150 С степени. Со хартиена салветка намачкајте малку зејтин во метално тавче и во тавчето истурете ја смесата. Слојот треба да биде околу сантиметар и пол или два. Ако е подебел гранолата нема да биде крцкава, ако е многу тенок може да изгори. Печете ја гранолата околу 25 минути, ама на неколку пати со лажица измешајте ја смесата додека се пече. Гранолата е готова кога ќе зарумени. Бадемите лесно горат па бидете внимателни да не ја препечете. Извадете ја од рерна и истурете ја на голем послужавник да се излади сосема пред да ја ставите во тегла или кутија. Јадете ја со овошен јогурт, со кисело млеко и јогурт, додајте ја на варени овесни снегулки за малку крцкавост и уживајте !

вака изгледа гранолата пред да се пече. Мојата рерна е многу мала па морав да ја печам на два пати / this is what the granola looks like before baking


Homemade crunchy granola

This is a fantastic recipe for a delicious granola you can eat in oats, with fruit yogurt or just as a snack.

2 cups rolled oats
1 cup roughly chopped almonds (or walnuts or hazelnuts)
1/2 cup unsweetened coconut
2 tablespoons honey (warm the jar a bit to make the honey more liquid)
2 tablespoons vegetable or canola oil
a bit of vanilla
6 tablespoons apple juice
a handful raisins or dry cranberries
Optional: 1 tablespoon each of pumpkin, sunflower and flax seeds



In a large bowl mix all of the dry ingredients. Add all of the wet ingredients and mix well. Spray a metal baking pan with a bit of oil and spread the granola mix on it. The layer of granola cannot be too thick or it will steam rather than crunch up. Bake in a preheated oven at 300 F degrees for about 25 min. Mix the granola couple of times while baking to avoid burning. Once baked, transfer to a large tray or another pan to cool completely before storing in a clean jar or plastic container at room temprature. It will be good for a month or two, but I bet it won't last that long once you taste it. Enjoy with fruit yogurt, milk or sprinkled on oatmeal !

Share/Bookmark

Sunday, June 27, 2010

Крем супа од печурки / Cream of mushroom soup


500 gr свежи буковки
250 gr свежи шампињони
маслиново масло
1 l вода
сол, вегета, чубрица, рузмарин, бибер
1 кромид, ситно исецкан
3-4 лукчиња, ситно исецкани
павлака


загрејте го маслиновото масло на средно и пропржете го кромидот 5 минути, да омекне и да стане проѕирен. додадете ги лукчето и зачините и пуштете ја ринглата на најјако, па ставете ги сецканите печурки и пржете ги 10тина минути, со повремено мешање. сипете ја водата и оставете да се крчка околу 30 минути, а потоа изблендирајте ја супата.
послужете ја со лажиче павлака и гранче чубрица.


500 gr fresh oyster mushroom
250 gr fresh button mushrooms
olive oil
1 l water
salt, vegeta, winter savory, rosemary, black pepper
1 onion, finely diced
3-4 garlic cloves, finely diced
sour cream


heat the oil at medium temperature and saute the onion until soft and translucent, around 5 minutes. add garlic and the spices, turn the flame to high and add the mushrooms. cook for 10 minutes, stirring occasionally. add the water and let cook for 30 minutes, then blend the soup. serve with a teaspoon of sour cream and some winter savory.


Share/Bookmark

Tuesday, June 22, 2010

Мафини со урда / Ricotta muffins



ако сте купиле урда за некој друг рецепт (на пример за овој) и ви останало многу, еве добар начин да ја искористите: мафини. со урда. благи. невероватно вкусни. и покрај тоа што наполно заборавив да го ставам зејтинот во тестото. на пола правење на мафиниве дојде комшиката од станот под мене и изјави дека во нејзиното купатило тече од моето. во целата таа гужва некако успеав да ги завршам мафините. и многу беа вкусни. урдата некако... и анасонот... многу интересно.

рецепт од тука.


за 14 мафини

тесто:
2 лажички анасон тостирани 2-3 минути на слаба рингла, со постојано мешање и после истолчени
3 шољи брашно
3/4 шоља шеќер
1 кесичка прашок за пециво
3/4 лажичка сода бикарбона
1 шоља павлака + пола шоља млеко (или малку повеќе)
3/4 шоља зејтин (ама јас скроз го заборавив)

ова сé се меша со жица за матење или со 2 вилушки.

фил
1 шоља урда + 6 преполни лажички павлака + 1 кесичка ванилин шеќер

тавчето за мафини, подмачкано со маргарин или наредено со хартиени чашки, наполнете го со тесто до 1/3 од висината на чашките, во средината ставете по една полна лажица од филот, па останатото тесто и посипете ги мафините со сецкани ореви.

печете ги околу 25 минути во загреана рерна на 180°C.


recipe from here.

batter:
2 teaspoons fennel seeds
3 cups all-purpose flour
3/4 cup granulated sugar
12 gr baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1 cup sour cream + 1/2 cup milk
3/4 cup vegetable oil (i complitely forgot to put the oil)

mix all this with a whisk or two forks.

 filling:
1 cup ricotta cheese + 6 full teaspoons sour cream + 1 sachet vanilla sugar


butter the muffin tin, or use paper cups and fill them with batter 1/3 of the height. put one full tablespoon of filling in the middle, then the rest of the batter. top with chopped walnuts.

bake the muffins around 25 minutes in an oven preheated at 180°C.


Share/Bookmark

Tuesday, June 15, 2010

Аспарагус на пареа со холандез сос .... Steamed asparagus with hollandaise sauce

scroll down for the recipe in English

Едно од моите омилени пролетни зеленчуци е аспарагусот. Овие стапчиња аспарагус беа толку млади и свежи што сакав да ги зготвам на наједноставниот можен начин, а сепак да му дозволам на прекрасниот пролетен вкус да дојде до израз. Ги зготвив на пареа. Како и останатите наши рецепти на пареа кои се совршени за подготвување во Electrolux рерна, и овој рецепт е лесен, едноставен и супер вкусен. Всушност денеска, за вас имам 2 рецепта на пареа. Аспарагусот го јадевме со холандез сос, исто така готвен на пареа. Готвењето на пареа го прави јадењево не само поздраво и повкусно, туку и поубаво. Аспарагусот ја задржува својата јака зелена боја а сосот е совршено мазен.



за 4 лица:
~ 800 гр. свеж зелен аспарагус (во Скопје има во Рамстор, а можеби и на други места)

за сосот:
1/2 пакување путер (120 гр.) - стопен
1 лажиче сок од лимон
4 лажици жешка вода
3 жолчки
сол и бибер

За да го зготвите аспарагусот, ставете вода во поголемо тенџере и оставете ја тивко да врие. Измијте го аспарагусот и отсечете го тврдиот дел на крајот на стапчињата. Ставете го во цедалка или во мрежа за варење на пареа. Јас го ставив во цедалка, која ја ставив врз тенџерето со вода и ги покрив со капак. Аспарагусот беше готов за околу 15 минути варење. Не гответе го предолго, инаку ќе стане премногу мек.

За сосот ќе ви треба истото тенџере со вода која тивко врие. Во помало тенџере кое може да се смести во поголемото, ставете ги жолчките и веднаш почнете да ги матите со маталка. Водата во поголемото тенџере не смее да врие премногу силно, ниту помалото тенџере да ја допира водата. Матете ги жолчките 2-3 мин. дур не почнат да се згуснуваат. Додавајте една по една лажица жешка вода и продолжете да матите за да се згуснат жолчките. Додајте го сокот од лимон, и полека почнете да го додавате стопениот путер, малку по малку, додека матите цело време. Сосот ќе се згусне многу повеќе кога ќе го тргнете од оган, па затоа, ставете го настрана уште кога ќе изгледа доста течен. На крај додајте сол и бибер. Сосов е исклучително вкус и освен со аспарагус може да го јадете со други зеленчуци, со поширани јајца, со лосос, со бифтек ....


еве како изгледа мојот сос на пареа

Ставете неколку стапчиња на чинија, и на средина полијте го сосот.


Освен само со сос, аспарагусот може да го јадете и на парче тостирано лепче со путер, и врз него пржено јајце на око, на крајот полиено со холандез сос. Мммммм......



I have 2 steamed recipes for you today: steamed asparagus and hollandaise sauce. Like our other steam cooked recipes, this one is also perfect for the Electrolux steam oven. Asparagus is one of my favorite spring vegetables and I wanted to cook it simply to let the taste shine through. This turned out great !



for 4 persons:
~ 800 gr. green asparagus
for the sauce:
1 stick butter (1/2 cup or ~ 120 gr.) - melted and kept warm
3 yolks
4 tablespoons hot water
1 teaspoon lemon juice
salt and black pepper
Wash and cut off the hard bottom parts of the asparagus. Put in a steaming basket and steam for around 15 min. til still brightly green and gently soft. To make the sauce: Bring water to a gentle boil in a large pot. In a smaller pot that fits over the larger one, put the yolks and start whisking right away. The water below shoul not be boiling rapidly and the smaller pot should not touch the boiling water. Whisk for 2-3 minutes then add the hot water one by one tablespoon, whisking constantly and allowing to thicken between spoonfuls. Add the lemon juice and whisk, then add the melted warm butter in a slow little stream while still whisking. Remove the sauce from the heat while it is still a bit liquidy since it will thicken a lot more when it cools a bit. Season with salt and black pepper. Serve the asparagus with a bit of sauce or eat it on a piece of toasted bread with butter, asparagus, a fried egg and sauce on top. MMmmmmmmm......


Share/Bookmark

Saturday, June 12, 2010

Две салати со рукола / Two arugula salads


имам рукола во саксија на тераса па често правам салати со неа. еве два рецепта:

Црноок грав и рукола

1 шоља црноок грав, сварен и исцеден
2-3 млади кромитчиња, исецкани на тркалца
маслиново масло
купче ливчиња рукола, исецкани или искинати на парчиња
сол, бибер
балсамик оцет

помешајте сé и салатата е готова. јас овде ставив и една зелена лута пиперка, а салатава е супер и со обичен грав и со спанаќ наместо рукола.


другата салата ја склепав еден ден од состојки најдени во фрижидерот.

Зелена салата и рукола

зелена салата
рукола
ротквици
сол, бибер
зејтин, оцет
пармезан изрендан на крупно

помешајте сé и готово. руколата ептен иде со пармезан.



рукола на ситно сецкано до сега: макарони со печен зеленчук и рукола и салата со рукола и авокадо.


i planted arugula in a pot so i often make salads with it. here are two recipes:

Black-eyed beans and arugula salad

1 cup black-eyed beans, boiled and drained
2-3 scallions, sliced in circles

olive oil
a bunch of arugula leaves

salt and pepper
balsamic vinegar

toss everything together and you have a tasty filling salad. i added a hot green pepper here, and you can replace the black-eyed beans with white beans and the arugula with spinach, it's equally tasty.

i made the other salad one days with ingredients i found in my fridge.

Lettuce and arugula salad

lettuce
arugula
radishes
salt and pepper
sunflower oil and red wine vinegar
grated parmesan

toss everything in a salad dish and you have a fresh salad. i like how the arugula goes with the parmesan cheese.

arugula on sitno seckano before: pasta with baked vegetables and arugula and arugula and avocado salad.
Share/Bookmark

Wednesday, June 9, 2010

Домашен еурокрем / Homemade nutella


се трудиме да се храниме здраво. на пример избегаваме работи кои имаат многу конзерванси. еурокрем е една од работите кои имаат многу конзерванси. тешко се живее без еурокрем. затоа бев многу среќна кога наидов на рецепти за правење еурокрем дома. ги искомбинирав, некои состојки ги исфрлив, како на пример, зејтин, и тоа што го добив беше феноменално, многу лесен за правење, а за вкусот немам зборови.   


1 шоља цели лешници, непечени (или малку помалце, дека некои лешници беа изедени пред да бидат сомелени)
1-2 лажици какао
1-2 лажици шеќер во прав

најдобро би било кога би имале food processor. јас такво немам. имам блендер на кој му треба барем малку течност за да работи, и имам мала електрична мелница за кафе, па еурокремот го направив во неа, во три тури. ако доволно долго ги мелете лешниците (4-5 минути) стануваат кремасти. потоа само додадете го какаото и шеќерот во прав и измиксајте сé заедно. и толку.


го изедовме скоро целото со палачинки. следниот пат ќе пробам да оставам еден бел дел со јак вкус на лешници, а во кафеавиот да ставам, што знам, хопла, да не биде толку лешникаст.


we try to maintain healthy diet. we try to avoid food with preservatives. nutella is one of the things with too much preservatives. it's hard to live without nutella, so i was thrilled to find recipes for homemade nutella. the result was fantastic.


1 cup whole raw hazelnuts (or less, we ate some of the hazelnuts before they were ground)
1 tablespoon cocoa
1 tablespoon confectioner's sugar

this is best done in a food processor. but i don't have one. i have a blender which needs some liquid to work and i have a small electric coffie grinder, so i made the nutella in the coffie grinder, in three batches. if you process the hazelnuts long enough (4-5 minutes) they become creamy. just add the cocoa and the sugar and mix well.

we ate this all with pancakes. next time i plan to leave one part white, without cocoa and with strong hazelnut taste, and i'll add something like double cream in the brown part so it's not so hazelnuty.
Share/Bookmark

Sunday, June 6, 2010

Пченкарно колаче со цреши / Cherry cornmeal cake



Uploaded with ImageShack.us

пред две недели бев на пат до битола и на враќање купив цреши од росоман. изгледа уште им беше рано на црешите, беа недозреани и немаа вкус, ич не беа за јадење. сепак им дадов шанса во ова колаче кое го најдов на мојот омилен блог за рецепти, smitten kitchen. претпоставував дека пржењето на црешите со шеќер ќе го извади најдоброто од нив и многу ми е мило дека бев во право. колачево е фантастично. и тестото е многу вкусно.


180 gr путер на собна температура
1/4 шоља шеќер (може и кафеав)
2 лажички балсамик оцет
3 шољи цреши без семки
1 1/4 шоља обично брашно
1/4 шоља пренкарно брашно
1 кесичка прашок за пециво
1 шоља шеќер
2 јајца
1 кесичка ванилин шеќер
1/2 шоља млеко


една третина од путерот (околу 60 gr), четвртината шоља шеќер и балсамик оцетот помешајте ги во тавче со пречник од околу 25 cm, на средно загреана рингла, додека шеќерот не се подрастопи. засилете ја температурата на ринглата на најјако и додадете ги црешите. тргнете ги кога сето тоа ќе почне да врие.
 
ова е од оние колачиња за кои ви требаат повеќе вангли. јас понекогаш ги упростувам ваквите рецепти и сите состојки ги мешам одеднаш, ама овојпат ги следев инструкциите. во една вангла помешајте ги брашната и прашокот за пециво. во друга поголема вангла изматете ги двете третини путер (ова може да се замени со маргарин) со шеќерот, додадете ги жолчките и ванилата, па сипувајте од брашното и млекото наизменично, во две тури. во трета вангла изматете ги белките, па додадете ги во тестото во 3 тури со лесно мешање со лажица. истурете го тестото врз црешите и израмнете го.

печете го колачето во загреана рерна на 180°C околу 35-40 минути, или додека тестото не е целосно испечено (јас проверувам со боцкање со чачкалица во средината). оставете го малку да се олади, па превртете го врз чинија за послужување.


a couple of weeks ago i went to bitola and on the way back i bought some cherries from rosoman. i suppose they weren't ripe yet because they they weren't sweet at all. but i came across this cake at my favourite food blog, smitten kitchen, and assumed that frying the cherries in butter and sugar will bring out the best of them. i'm glad i was right. this cake is fantastic.


180 gr butter, room temperature
1/4 cup sugar
2 teaspoons balsamic vinegar
3 cups whole pitted fresh cherries
1 1/4 cups all purpose flour
1/4 cup yellow cornmeal (preferably stone-ground medium grind)
2 teaspoons baking powder
1 cup sugar
2 large eggs, separated
1 sachet vanilla sugar
1/2 cup whole milk


Combine 1/3 of the butter with brown sugar and vinegar in 10- to 11-inch ovenproof skillet with 2-inch-high sides. Stir over medium heat until butter melts and sugar dissolves, about 2 minutes. Increase heat to high; add cherries and bring to boil. Remove from heat.

Whisk flour, cornmeal and baking powder in medium bowl to blend. Using electric mixer, beat 1/2 cup butter in large bowl. Add sugar; beat until pale and fluffy, about 3 minutes. Beat in egg yolks and vanilla. Add flour mixture alternately with milk in 2 additions each, beating just until blended and occasionally scraping down sides of bowl. Using clean dry beaters, beat egg whites in another medium bowl until foamy. Add cream of tartar and beat until whites are stiff but not dry. Using rubber spatula, fold 1/4 of whites into batter to lighten slightly. Fold in remaining whites in 3 additions (batter will be thick). Spoon batter over cherries in skillet, then spread evenly with offset spatula to cover cherries.

Bake cake until top is golden brown and tester inserted into center comes out clean, about 35-40 minutes. Cool in skillet on rack 5 minutes. Run spatula around edges of cake to loosen. Place large serving platter upside down atop skillet. Using pot holders or oven mitts, firmly hold platter and skillet together and invert. Leave skillet atop cake 5 minutes. Remove skillet. If necessary, rearrange any cherries that may have become dislodged. Let cake cool at least 45 minutes. Cut cake into wedges and serve slightly warm or at room temperature.


update 1:
го напраив колачево и со тврди голи праски и супер беше. наскоро ќе ви кажам како е со сливи.
recently i made this cake with firm nectarines and it was great. next, i'll try plums.

update 2:
да, и со сливи е феноменално. немам зборови.
the plums were great too.
Share/Bookmark

Thursday, June 3, 2010

Табуле салата .... Tabbouleh salad

scroll down for the recipe in English

На пазар видов китки нане и решив да ги купам и да направам салата со нив. Табуле е салата од блискиот исток, со потекло од Либан, ама дел од состојките се работи што во Македонија се јадат секојдневно: домати, краставици, кромидче. Освен свеж зеленчук ќе ви треба и бунгур. Бунгур се прави од пченица, лесно се готви и е многу здрав. Во Скопје бунгур има во Рамстор. Салатава е одлична за во лето, неверојатно е свежа, добро стои во фрижидер ден-два и вкусна е сама на чинија или заедно со пилешко или други мевца, или во комбинација со средно-источни мезиња како хумус, пита лепчиња и фелафел.

Kоличината на состојки е флексибилна, салата ќе биде прекрасна и со помалку и со повеќе домати или краставица. Најважно е да не претерате со нането.

за 4 лица

пола чаша бунгур (не зготвен)
3-4 домати, средна величина (или 2 големи)
1 мала краставица
2-3 млади кромидчиња
сок од 1 лимон
2-3 лажици маслиново масло
1 китка магдонос
1/4 или 1/2 китка свежо нане
сол, бибер

вака изгледа омекнатиот бунгур по околу 2 часа


Ставете го сувиот бунгур во посуда, полијте го со 1 и пол чаша жешка вода и оставете го 2-3 часа да ја впие водата и да омекне. (сепак прочитајте го упатството за готвење на пакувањето на вашиот бунгур, во случај да се разликува начинот на подготвување). Бунгурот кој јас го користев омекна за околу 2 часа. Бунгурот доста ќе нарасне.

Во меѓувреме исецкајте ги доматите и краставицата на коцки (не на ливчиња), слично како за шопска салата. Исецкајте го ситно младото кромидче. Исчистете ги ливчињата магдонос и нане, и нив исецкајте ги.

Измешајте го бунгурот со зеленчукот, и додајте пола од магдоносот и нането. Истурете го врз нив сокот од лимон и маслото и ставете сол и бибер. Пробајте ја салатата. Бидејќи магдоносот и нането можат да бидат со премногу јак вкус, додавајте малку по малку дур не добиете добар вкус. Ако е потребно додајте и повеќе сол или лимон, по вкус.

Оставете ја салатата да постои 5 минути и потоа јадете ! Уживајте !

When I saw fresh mint at the market, I decided to buy some and make a salad with it. Tabbouleh is a gorgeous middle eastern salad, incredibly refreshing and perfect for summer. The amounts are just guidelines, you can use less or more of any of them, as long as you are carefull with the mint. Too much mint is no good. Enjoy !

for 4 persons
1/2 cup bulgur
3-4 medium tomatoes
1 smallish cucumber
2-3 spring onions
a bunch of parsley
1/4 bunch of mint
juice of one lemon
2-3 tablespoons olive oil
salt, black pepper
Soak the bulgur in a bowl in 1 1/2 cup hot water for about 2-3 hours. Mine took about that long. Chop the tomatoes and cucumber in cubes, and thinly slice the spring onions. Clean and chop the fresh herbs. Mix the bulgur with vegetables, then add about half of the herbs, add the juice of lemon and olive oil and season with salt and black pepper. Taste the salad. Add more herbs to taste or adjust the seasoning and acidity. Leave for 5 minutes to let the flavours blend, then serve with any meat or other middle-eastern delicious mezze like felafel, hummus and pita.
The salad will last for a day or two in the fridge and still be delicious.

Share/Bookmark