scroll down for the recipe in English
Можеби веќе сте приметиле дека многу сакам различни рецепти со јајца, за појадок, за ручек или за вечера. Ем се ефтини, ем се вкусни, брзо се готват и здрави се. Рецептов го адаптирав од различни места. Во оргиналната верзија не се става сланина, ама мислам дека во јадењево е совршен додадок. Ова беше многу многу вкусно. Обавезно ќе им го направам кога Бојана и Даниел ќе ни дојдат на гости.
Рецептов е многу едноставен. Повеќе идеја отколку строги инструкции. Можете да го адаптирате на на што го имате дома: пиперки, шунка, кобасици…
за двајца:
1 кромид, исецкан
~ 50 гр. сланина, исецкана
3 лукчиња, ситно исецкани
2 лажици маслиново масло
2 конзерви домати или 6-7 свежи, зрели домати (ко за готвење) исецкани
4 јајца
свежо лепче и сирење
Во поголемо тавче ставете го зејтинот, кромидот, лукчето, и сланината. Испржете ги околу 5-6 мин, дур да омекнат. Додајте ги доматите и оставете ги да се зготват околу 15 мин. Додајте сол и бибер, и буковец ако сакате луто. Кога доматите ќе се стопат и ќе станат сос, на 4 места направете по малку простор, и таму скршете по едно јајце. Ако го следите рецептов ќе имате доволно сос за 6 јајца. Нас ни остана сос за следниот ден. Штом ќе ги ставите јајцата во тавчето со сосот, намалете ја температурата на најслабо и оставете ги да се зготват полека. Јас го покрив тавчето со фолија на неколку минути за да се зготват јајцата одозгора. Им требаше околу 8-10 мин. Јадете ги со лепче и сирење.
Погледнете го и овој рецепт од Бојана за јајца со компири, сланина, пиперки и кромид.
You may have noticed that I love various eggs recipes for breakfast and brunch. I adapted this recipe for shakshouka from many places, and obviously the original recipe does not include bacon. However, I thought it was an amazing addition in this dish. It was so tasty !
This is more of a loose idea, than a recipe. You could adapt it to anything you have at home; peppers, ham, sausage…
for 2 persons:
1 medium sized onion, chopped
about 2 oz. sliced chopped bacon (or 3-4 slices)
3 garlic cloves, finely chopped
2 tablespoons olive oil
2 cans chopped tomatoes with their juice or 6-7 fresh ripe tomatoes, chopped
4 eggs
fresh crusty bread and feta cheese to serve with
Sauté the onion, garlic, bacon in the oil for about 5 min. Add the tomatoes and cook for about 15 min, until the sauce forms. Season with salt and black pepper, and cayenne if you like it spicy. When the tomatoes are done, push them to the side in 4 spots, and break an egg in each one. Lower the temperature completely and let the eggs cook slowly, about 10 min. I covered the pan with foil in order to help the eggs along. We ate it with the bread and cheese and it was delicious. We had sauce left over, so really you would have enough sauce for 6 eggs, rather than 4. Enjoy !
10 comments:
E ovo je nešto sasvim novo za mene. Genijalno. Da sačekamo domaći paradajz pa da probamo.
Blog vam je sjajan, a ako želite kod mene imate blogroll sa svim blogovima koje sam skupila sa prostora bivše Jugoslavije. Mi se sjajno družimo, razmenjujemo recepte, komentare i jedna smo složna zajednica. Vas dve bi super prihvatili. Ako ste raspoložene počnite da pratite njihove blogove pa će i one vas primetiti.
Imamo i mesečne igrice a njih možete videti kod Maje Cooks and Bakes
http://mamajacooks.blogspot.com/2011/03/reform-torta.html
Šteta da ne znaju za ovako sjajan blog
Wow, Jelena, hvala puno za sve lepe reci. Obavezno cemo se vam pridruziti !!
Isproban e receptov i e super vkusen. Pozdrav
that looks beyond delicious
mm, mm, mm... edvaj chekam da dojdeme i da go jademe ova.
Blaze Bojana - i jas sakam!! nom nom nom!
ova e stvarno super, denes go pravev i ispadna odlichno, tnx ;-)
Fala Ana ! Bas mi e milo !
Maja
I love trying new egg dishes and I cant wait till I have a chance to try yours! This looks delicious, especially with the bacon. Thanks for sharing!
That is just a perfect dish for a Sunday brunch. I love the ida of cooking the eggs like that with the sauce. Looks amazing!
Post a Comment