Tuesday, September 27, 2011

Пиле со модри сливи / Chicken with prunes


 

scroll down for the recipe in english

оваа манџа ја правеше баба ми понекогаш, а мене ми е многу вкусна, иако комбинацијата може да звучи чудно.


4 средни главици кромид
3 пилешки копани со докопан (или 4-5 копани, понекогаш докопаните се многу мрсни)
1 лажица црвен пипер
10тина суви модри сливи
1/2 - 1 шоља сок од патлиџан
сол и бибер

исецкајте го кромидот не многу ситно и запржете го малку. потоа ставете го црвениот пипер и парчињата пилешко и вода колку да се покрие сето тоа (или малку повеќе) и оставете го да се вари на средно. негде на средина на варењето ставете ги сувите сливи и сокот од патлиџан и оставете да се довари пилешкото. ставете сол и бибер по вкус и послужете ја манџата со мек леб и свежи лути пиперки.


this stew is something my grandmother used to make, and i like it a lot, despite the unusual addition of prunes.

4 medium onions
3 drumsticks with thighs (or 4-5 drumsticks only, because i find tighs too fatty)
1 tablespoon paprika
10 prunes
1/2 - 1 cup tomato juice
salt and pepper


slice the onions and saute them in a little oil, then add the paprika and the chicken pieces and enough water to cover it all (or a little more than that) and cook on medium temperature. when the chicken is half-cooked add the prunes and the tomato juice and cook until the meat is tender. season with salt and pepper and serve with crusty bread and hot green peppers.

Share/Bookmark

3 comments:

Anonymous said...

I have tried this combination before in some what different dish and it is jsutw ith one word delicious:)

Cinnamon and Thyme said...

Hm, interesting combination! Have to try it!

Dimitar Poposki said...

Интересна комбинација навистина...Вчера го направив и можам да кажам дека вкусот е малку нетипичен...Препорачувам да се јаде со лажица и во секоја лажица да има дел од сливата и месото заедно со течноста...Искрено, ми недостига некој егзотичен зачин во целата приказна...јадењето има слатка жичка и не е за луѓе кои не се навикнати на интересни вкусови...Во секој случај, ова ми е првиот рецепт од ситносекано блогот...Ветувам редовен репорт за се што ќе направам и пробам...и By the way, I really like your blog - you really do а great job promoting food culture spiced with easy cooking :)