Thursday, July 22, 2010

Пржени лепчиња со тиквици и печурки / French toast with zuccini and mushrooms

ова е нешто што го смислив еден ден кога ми се јадеа пржени лепчиња, ама сакав да бидат посебни.

исечете го лебот на кришки, а тиквиците и свежи печурки на ливчиња (не мора многу тенки, 2-3mm). во длабок тањир изматете едно јајце со 1-2 лажици вода и малку сол. потопете ги кришките леб во јајцето од едната страна, на другата страна наредете тиквици или печурки, или и двете, полека превртете го лепчето и потопете ја во јајцето и таа страна, па ставете ги да се пржат во загреан зејтин. за превртување и пренесување од јајцето до тавчето може добро да послужи широка рамна решеткаста лажица.


this is something i came up with one day when i wanted to make french toast, but i wanted it to be different.

slice the bread, the zuccini and the fresh mushrooms. whisk an egg in a deep dish with 1-2 tablespoons water and a pinch of salt. dip one side of the bread in the egg, arrange ziccini or mushrooms on the other side of the bread, then using a turner flip the bread slice and dip in the egg again. fry the slices in heated oil on both sides.
Share/Bookmark

Monday, July 19, 2010

Готвачот оди кај... / The cookbook goes to...

со помош на random.org го избравме кирев за добитник на electrolux готвачот со рецепти на пареа. честитаме, кирев, и пиши ни ја адресата за да ти го испратиме.
Share/Bookmark

Sunday, July 18, 2010

Американски блондиес ........... Blondies



Мммм, американски рецепти за десерти ... мислам дека знаете дека ми се омилени. А знам дека сте чуле, јаделе и печеле брауниес (brownies). Меки, чоколадни, дивни ... Ама пред неколку месеци го открив рецептов за блондиес (blondies) од сајтот на smitten kitchen. Слични на брауниес, но без какао или чоколадо (освен како додаток). А бидејќи и јас и Бојана сме плавуши, решив да ги испечам и да споделам со вас рецептот. (за жал преводот на колачиве на македонски не звучи баш примамливо, па го напишав како што се изговара на англиски).

Овие блондиес се прекрасни. Меки во средината, а малку крцкави на рабовите, тестото се меша во една посуда, брзо се пече и обавезно воодушевува и гости и домашни. Освен тоа, можете да додадете било каков вкус. Јас ставив лешници и парченца чоколадо и цимет, а други варијанти се ореви, бадеми, суви вишни (ова мора да го пробам), виски, рум, инстант кафе итн.


Блондиес (земете чаша/шоља од 250 мл. и користете ја за мерење на состојките)
пола пакување путер (125 гр.)
1 шоља шеќер (кафеав ако имате, ако не - бел)
2 јајца
пола пакетче ванилин шеќер
едно ронче сол
1 шоља брашно
+
1 шоља исецкано чоколадо
пола или цела шоља лешници
1/4 лажиче цимет
Стопете го путерот. Во голема посуда измешајте го путерот со шеќерот па додајте ги јајцата, ванилата, солта, циметот и на крај брашното. Измешајте убаво. Тестото ќе биде доста лепливо. Додајте ги чоколадото и лешниците.
Со зејтин намачкајте помало тавче (моето беше округло ~ 24cm.), ама правоаголно е најубаво за да може да се исече колачево на коцки. Загрејте ја рерната на 200 Ц степени. Истурете го тестото во тавчето и печете ги блондиес околу 20 мин. Многу е важно да не ги препечете. Мора да го извадите тавчето пред тестото да биде сосема суво и испечено, бидејќи кога ќе се оладат ќе бидат доста посуви. Најдобро е да не ги печете повеќе од 20 - 25 минути. Кога ќе бидат готови, оставете ги да се оладат во тавчете и потоа исечете ги на парчиња.
Рецептов можете многу лесно да го дуплирате, бидејќи со оваа доза ќе добиете доволно колачи за ~ 4 луѓе. Тогаш печете го поголемо тавче и пазете да не го препечете. Уживајте !

Made these fantastic blondies by a recipe from smitten kitchen. They are divine and so easy to make:
8 tablespoons butter, melted (~ 125 gr.)
1 cup brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla
pinch of salt
1 cup all-purpose flour
1 cup chocolate chips
1/2 or 1 cup hazelnuts
a pinch of cinnamon
Mix melted butter with sugar, beat in egg, vanilla, salt, cinnamon and then add flour. The dough will be quite sticky. Then add the chocolate chips and hazelnuts. Grease a pan (8 x 8), and preheat the oven to 350 F degrees. Pour the dough in the pan and bake for about 20 min. Be very careful not to overbake them as they will dry out when cooled. Don't bake them for more than 25 min in any event. Cool in pan before cutting into squares. Enjoy !

Share/Bookmark

Tuesday, July 13, 2010

Поклон на пареа / Steamed giveaway


ситно сецкано по трет пат има поклон за вас, овој пат заедно со electrolux. поклонот е овој готвач полн со рецепти на пареа. јас веќе почнав да правам некои работи од него, а ќе може и некој од вас ако оставите коментар на овој пост до понеделник, 19ти јули, до 19 часот, со одговор на прашањето "кое јадење зготвено на пареа би сакале да го видите на ситно сецкано?"

со среќа!
Share/Bookmark

Monday, July 12, 2010

Цвекло на пареа / Steamed beetroot


еве нé пак со рецепт на пареа. јадењата зготвени на пареа баш ни се свиѓаат, лососот ни е хит, неколку пати го правев и секогаш беше многу добар, ама постојано барам и нови идеи за готвење на пареа. идејата за ова јадење ја добив од книгата successful steam cooking, целата посветена на рецепти за готвење на пареа. има тука некои школки, ракчиња, карфиоли, крушки и сливи кои ме викаат да ги пробам. ама прво, еве како да го зготвите цвеклото:


излупете и исечете на крупни парчиња неколку цвекла и помешајте ги со неколку суви гранчиња чубрица. ставете ги во сад со дупчиња (јас ги ставив во метална цедалка), па врз тенџере со вода (цвеклото не треба да ја допира водата), поклопете со капак и оставете ја водата да зоврие, а потоа на тивко оставете го цвеклото да се готви на пареа уште 30тина минути.

потоа истурете го цвеклото во садот во кој ќе го послужите, веднаш додека е топло помешајте го со парче путер и додадете му ливчиња рукола. јас заборавив да ставам сол, ама вака беше многу убаво. сол не му ни требаше, вкусот на цвеклото сам беше доволен. го јадевме со свински бут без коска мариниран во црвено вино и сенф и со млади компири.


Share/Bookmark

Wednesday, July 7, 2010

Колаче со свежо овошје / Fresh fruit cake


еве едно лесно колаче со овошје. рецептот го начекав на design sponge, а е од една дизајнерка на текстил и илустраторка чија работа ми се допаѓа, лена корвин.

колачево ептен лесно се прави, а може да се стави и друго овошје, како јаболки, сливи, боровинки, што ќе ви се најде при рака. јас имав праски и капини.

1/4 путер
рендана кора од еден лимон
1 шоља брашно
2 јајца
3/4 шоља шеќер
1 лажица кафеав шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
1 кесичка прашок за пециво
2 шољи сецкано овошје
1/4 лажичка цимет

изматете ги путерот и шеќерот, додадете ги кората од лимон, јајцата и ванилата, па брашното и прашокот за пециво. јас сите работи ги мешав со 2 вилушки. сипете го тестото во подмачкано тавче со пречник од околу 20 cm, наредете го овошјето врз тестото и посипете го овошјето со кафеавиот шеќер и циметот. печете го колачето на 180°C околу пола саат или додека тестото не се испече.

this is an easy fresh fruit cake i found on design sponge. it's from  lena corwin, a textile designer and illustrator, whose work i admire.

it'a a very easy cake to make and you can use different fruits, like peaches, nectarines, plums, and berries. i used peaches and blackberries.

1/4 cup (1/2 stick) butter
grated zest of one lemon
1 cup flour
2 eggs
3/4 cup sugar
1 tablespoon brown sugar
1 teaspoon vanilla
1 1/2 teaspoon baking powder
2 cups diced fruit
1/4 teaspoon cinnamon

cream the butter and the sugar (i do this by hand using two forks). add the grated lemon zest. add the eggs, and vanilla, stirring each to combine. then add the flour and baking powder. pour the batter into a greased 8″ pan. top with the fruit. combine the brown sugar and cinnamon, and sprinkle the mixture on top of the fruit. bake for 30 minutes 180°C, or until the top is browned.



Share/Bookmark

Wednesday, June 30, 2010

Домашно крцкаво мусли ...... Homemade Granola


scroll down for the recipe in English

Ова е прекрасен и лесен рецепт за крцкаво мусли. Понекогаш е супер што во нашите супермаркети има се повеќе нови производи - посебно здрава храна. Ама некогаш е многу полесно, поефтино, повкусно и поздраво да си направите нешто сами дома. Така и ова крцкаво мусли - гранола. Гранолава ќе ви трае месец - два во чиста тегла на собна температура (дури и во лето) - ама толку е вкусна што најверојатно ќе ја изедете пред тоа. Еве што ќе ви треба:


2 чаши овесни снегулки (ги има во сите супермаркети; употребете чаша од 250 мл. за мерење на состојките)
1 чаша непечени бадеми, грубо исецкани (или лешници, ореви ...)
1/2 чаша кокос
2 лажици мед
2 лажици зејтин (ама не маслиново масло)
6 лажици сок од јаболко
пола пакетче ванилин шеќер
1 шака суво грозје или сува брусница
1 лажица семки од тиква
1 лажица семки од сончоглед
1 лажица ленено семе

(семките од тиква и сончоглед и лененото семе не се неопходни, ако ги немате, слободно изоставете ги)




Во поголема посуда измешајте ги сите суви состојки. Теглата мед ставете ја во посуда со жешка вода за медот да стане потечен (ова ќе ви помогне да ја измешате смесата полесно, медот ќе се врати во нормална состојба кога ќе се олади). Додадете ги останатите состојки и измешајте убаво. Смесата ќе биде влажна ама не течна. Загрејте ја рерната на 150 С степени. Со хартиена салветка намачкајте малку зејтин во метално тавче и во тавчето истурете ја смесата. Слојот треба да биде околу сантиметар и пол или два. Ако е подебел гранолата нема да биде крцкава, ако е многу тенок може да изгори. Печете ја гранолата околу 25 минути, ама на неколку пати со лажица измешајте ја смесата додека се пече. Гранолата е готова кога ќе зарумени. Бадемите лесно горат па бидете внимателни да не ја препечете. Извадете ја од рерна и истурете ја на голем послужавник да се излади сосема пред да ја ставите во тегла или кутија. Јадете ја со овошен јогурт, со кисело млеко и јогурт, додајте ја на варени овесни снегулки за малку крцкавост и уживајте !

вака изгледа гранолата пред да се пече. Мојата рерна е многу мала па морав да ја печам на два пати / this is what the granola looks like before baking


Homemade crunchy granola

This is a fantastic recipe for a delicious granola you can eat in oats, with fruit yogurt or just as a snack.

2 cups rolled oats
1 cup roughly chopped almonds (or walnuts or hazelnuts)
1/2 cup unsweetened coconut
2 tablespoons honey (warm the jar a bit to make the honey more liquid)
2 tablespoons vegetable or canola oil
a bit of vanilla
6 tablespoons apple juice
a handful raisins or dry cranberries
Optional: 1 tablespoon each of pumpkin, sunflower and flax seeds



In a large bowl mix all of the dry ingredients. Add all of the wet ingredients and mix well. Spray a metal baking pan with a bit of oil and spread the granola mix on it. The layer of granola cannot be too thick or it will steam rather than crunch up. Bake in a preheated oven at 300 F degrees for about 25 min. Mix the granola couple of times while baking to avoid burning. Once baked, transfer to a large tray or another pan to cool completely before storing in a clean jar or plastic container at room temprature. It will be good for a month or two, but I bet it won't last that long once you taste it. Enjoy with fruit yogurt, milk or sprinkled on oatmeal !

Share/Bookmark