Monday, July 27, 2009

Light Buttermilk Pancakes




1 шоља брашно
2 лажици шеќер
1 лажиче прашок за печиво
пола лажиче сода бикарбона
малку сол
1 шоља buttermilk (тоа е нешто како јогурт, можете да ставите јогурт)
1 лажиче зејтин
1 јајце

прво измешајте ги сувите состојки, потоа додадете ги останатите и мешајте додека смесата не се изедначи.
сипувајте по четвртина шоља од смесата на загреано тавче со малку зејтин. откако ќе се испржи од едната страна, превртете ја палачинката да се испржи од другата страна.
можат да се додадат разни интересни ствари. маја на некои палачинки им стави боровинки, на некои цимет, а на некои парченца чоколадо.
палачинките се јадат со јаворов сируп.
Share/Bookmark

2 comments:

Naki said...

'Buttermilk' e matenica. Kaj nas ne se prodava, moze samo domashna da se najde. Istiot efekt se dobiva ako na mlekoto mu se istisne limon i toa kje se zgusne kako matenica. Mene mi trebashe za vo drug recept i jas staviv jogurt ama ne e istiot vkus. Se nadevam pomognav...pozz

Goran said...

"butter" e puter, "milk" e mleko, poimot buttermilk poveke mi asocira na nekoj kajmak, ili nesto slicno. Inaku "matenica" e tradicionalen mlecen makedonski proizvod. Se pravel vaka. Mlekoto se ostava da odstoi edna nedela na sobna temperatura, ili sekoj den se dodadava po malku mleko izmolzeno od toj den. Taka odprilika za edna nedela lekoto se podkiseluva"podfakja". toa e vsusnost"samokisnato mleko" koagulirano fermentirano bez dodavanje na "maja". Potoa ova "samokisnato " mleko se stava vo drven sad takanarecen "butin" vo koj se mati. Vo tekot na matenjeto mlecnata mrsnotija se sobira vo grutka ,toa e puter od mleko, a pak tecnosta koja ostanuva se vika matenica. Vsusnost toa e fermentirano , obezmasteno mleko, bogato so proteini i e mnogu zdravo da se pie. Znaci matenicata "ne e " jogurt, nitu pak jogurt mesan so voda!!!