Wednesday, January 13, 2010

Браунис со путер од кикирики / Peanut butter brownies

ова е ми се чини првиот рецепт од smitten kitchen на кој наидов случајно, и после се навлеков на сајтот. само, помина доста време додека не земав да го направам. путер од кикирики и чоколадо e добра комбинација.



за колачите:
1 путер, или малку помалку
1 3/4 шољи шеќер
1 шоља путер од кикирики
2 големи јајца + 1 голема жолчка
1 ванилин шеќер
2 шољи брашно
1 1/2 шоља парченца чоколадо

за чоколадниот прелив:
1 1/2 шоља чоколадо (јас користев темно чоколадо)
1/2 шоља хопла
1 лажица путер



ги печев во големо тавче, околу 20 x 30 cm, намачкано со путер, па ставена хартија за печење и пак намачкана со путер, само мислам дека една или две работи од ова сето може да се скратат, ќе пробам следниот пат.
прво изматете го путерот со шеќерот со миксер на средна брзина, додајте го путерот од кикирики, изматете, па јајцата, жолчката и ванилата, изматете, и потоа на спора брзина полека додајте го брашното и матете само колку да се поврзе тестото, кое е прилично густо. чоколадните парченца измешајте ги во тестото со лажица и сипете го во тавчето. се пече на 180°C околу 40 минути (или помалку, моево беше малку препечено, значи следниот пат, пократко печење).
после треба убаво да се олади (2 саата), па врз него се сипува преливот (чоколадото и путерот растопени во зовриена хопла). колачите се сечат откако ќе се стврдне преливот.



this is the recipe that got me hooked on smitten kitchen. peanut butter and chocolate: excelent combination.

for the dough:
1 butter (that's 2 sticks)
1 3/4 cups sugar
1 cup peanut butter
2 large eggs + 1 big eggyolk
1 sachet vanilla sugar
2 cups flour
1 1/2 chocolate chips

for the chocolate layer:
1 1/2 cups chocolate chips
1/2 cup cream
1 tablespoon butter

butter a 20 x 30 cm baking pan, then put baking paper and butter again.
mix butter and sugar, add peanut butter, then add the eggs, eggyolk and vanilla sugar, then slowly mix in the flour on low speed, just to combine. the dough will be very thick. add the chocolate chips and pour into the pan. bake at 180°C for 40 minutes or less.
when it's completelly cooled (after 2 hours), pour the chocolate chips melted with the butter in boiled cream.
Share/Bookmark

No comments: