рецепт земен од тука.
без да се договараме со маја пред две недели и двете сме готвеле кељ. мене ми е прв пат, ама дефинитивно ќе го готвам и другпат. освен што ми беше многу интересен додека го чистев (водата бега од листовите), кељот е и многу вкусен. неколку листови ставив во супа, а неколку ги направив со шпагети.
за двајца:
неколку листови кељ (отприлика пола од целата главица кељ)
маслиново масло
2-3 лукчиња
буковец
1 шоља урда
пола пакетче шпагети
додадете чаша вода, полупокријте го тенџерето, оставете го да се вари околу пола саат и потоа додадете ја урдата и промешајте.
шпагетите сварете ги како и обично и помешајте ги со кељот и урдата и додадете малку од водата во која се вареле ако е сето тоа многу густо.
можете да ги јадете со пармезан. ние немавме, ама и без пармезан беше многу вкусно.
for two:
half a kale
olive oil
2-3 garlic cloves
red pepper flakes
1 cup ricotta
half package of spagetti
cook the pasta as usual and add to the kale and ricotta. add samo of the pasta water if needed.
you can eat this with or without parmesan cheese. we didn't have any, but it was delicious.
No comments:
Post a Comment