Are you tired of winter yet? Of snow and ice and windy weather and of not having ripe juicy tomatoes for salads? I certainly am. But the other day, I managed to make a suprisingly refreshing and delicious winter salad that at least temporarily made me stop complaining about winter.
When we went to the green market recently I noticed many strange looking roots, that I'd never cooked with, and probably never eaten too. One of them was this funny looking thing below, which after googling root veggies, I found out is called a rutabaga, or a swede or a yellow turnip.
When we went to the green market recently I noticed many strange looking roots, that I'd never cooked with, and probably never eaten too. One of them was this funny looking thing below, which after googling root veggies, I found out is called a rutabaga, or a swede or a yellow turnip.
for the rutabaga :
1 root rutabaga
1 tablespoon olive oil
pinch of salt
for the salad:
a nice bunch of mixed green leaves & rucola (or a head of lettuce, washed and chopped)
a handfull of walnuts
~ 50 gr. blue cheese (2 oz.) crumbled
for the dressing:
2 tablespoons olive oil
5 tablespoons balsamic vinegar
1 teaspoon honey
1 clove garlic, minced
salt and pepper
Mix all the ingredients for the dressing. Put the greens in a bowl and pour dressing over them. Mix well, then add the walnuts, crumbled blue cheese and rutabaga cubes to the greens. Enjoy !

Интересна зимска салата со репка - корен кој до сега не сум го пробала, а кој има сладок и одличен вкус. Пробајте ја !
Интересна зимска салата со репка - корен кој до сега не сум го пробала, а кој има сладок и одличен вкус. Пробајте ја !
Зимска салата со репка
1 репка
1 лажица маслиново масло
сол
за салатата:
1 зелена салата или мешани зелени листови и рукола
1 рака ореви
~ 50 гр. плаво сирење, издробено
за преливот:
2 лажици маслиново масло
5 лажици балсамик оцет
1 лажиче мед
1 изгмечено лукчесол и бибер
Измијте ја репката, излупете ја и исечете ја на коцки. Намачкајте ја со маслиново масло и посолете ја, и ставете ја да се пече во загрена рерна на 220 Ц степени окол половина час. Мојата рерна не е многу јака, па ја печев околу 45 мин. Репката е готова кога ке биде омекната и заруменета. Извадете ја од рерната и оставете ја да се олади.
Измешајте ги состојките за преливот и со него измешајте ја зелената салата. Врз салата ставете ги оревите, плавото сирење и коцките репка и уживајте !

2 comments:
Super recept! Bas ke go probam vikendov!!
Pozdravce do dvete - super vi e blogot!!!
Se najubavo,
- Marija
Fala Marija ! Ako se najde deka repkava ima drugo, razlicno ime na makedonski, pisi komentar da ni kazes !
Post a Comment