Thursday, August 4, 2011

Ромеско сос ...... Romesco Sauce

scroll down for the recipe in English

Некои рецепти и јадења душата ќе ви ја извадат… ќе се изнамачите со саати, јадењето за никаде ќе биде, во меѓувреме цела кујна ќе ја извалкате и на крај ќе немате ништо да покажете за сето тоа готвење, сецкање, мешање, мерење…

Веднаш да ви кажам дека овој рецепт не е таков. Рецептов е лесен, брз, и изненадувачки вкусен! Од кога го направив пред пола час и дојдов во дневната соба да го напишам на блогот, два пати станав да си ставам уште малку на чинијата. Мислам дека многу многу ќе ви се допадне. Сосов се вика ромеско, и е по потекло Каталански рецепт. Се јаде ладен, и оди со разни работи. Јас го јадев со едноставно зготвено бело пилешко месо, па откако го изедов месото, со лебче … Прсти да излижеш е… Во чиста кутија или тегла трае 4-5 дена во фрижидер.

photo 1

за отприлика количина колку за тегла од 400 гр.
3-4 лукчиња
3 лажици маслиново масло
2-3 црвени печени пиперки (излупени и исчистени)
~ 100 гр. печени бадеми (не солени!)
2 парчиња лепче (не мора свежо)
1 лажица вински оцет
6 лажици вода
сол, бибер, буковец по желба

photo 2

Исечете ги корките од лепчето, и загрејте 1 лажица маслиново масло во тавче. Ставете го лепчето да се испржи на маслото на тивок оган, 2-3 минути од двете страни. Тргнете го настрана да се олади. Во блендер ставете ги сите останати состојки и пола од водата: пиперки, лукче, леб, бадеми, масло, оцет, пола лажиче сол, бибер и малку буковец ако сакате малку луто. Изблендирајте го сосот, па пробајте го да видите дали му треба уште сол и вода. Мојот беше доста густ па јас искористив 6 лажици вода. Толку !

Јадете го со месо, посебно месо на скара, риба, или едноставно со лепче. Уживајте !

photo 3

Some recipes are absolute drains on your energy. You slave over a stove for hours, chopping, stirring, mixing… using all the plate and bowls you own, and then the meal is not what you expected. Not only a cooking failure but now you also have to clean the kitchen and wash the dishes.

But worry not! This recipe is the absolute opposite of that scenario. Easy, quick and beyond delicious, make this sauce and you will be pleasantly surprised !

This Romesco sauce comes from Catalania and can be eaten with meat, fish or simply crusty bread.

For a jar of about 400 gr.
3-4 garlic cloves
~ 100 gr. roasted unsalted almonds
2-3 roasted, peeled red peppers
2 slices bread
3 tablespoons olive oil
1 tablespoon wine vinegar
6 tablespoons water
salt, black pepper, chili flakes if you like a bit of heat

Cut the crusts off the bread slices and heat a tablespoon of olive oil in a pan. Fry the bread slices on low heat for 2-3 minutes, then remove from heat and let cool. In a blender or food processor, blend all the ingredients, using only 3 tablespoons water and about half teaspoon salt. Taste and add more salt and water if needed. My sauce was very thick so I used 6 tablespoons water.

Keep in a clean jar in the fridge, it will last for 4-5 days and the taste will only improve. Enjoy !

photo 4
Share/Bookmark

6 comments:

Dzoli said...

I am sure thsi is very yummy.Italians simply know their way with tommato;)and so did you:)

Sandra said...

This looks so good, reminding me by the looks of the Ajvar..I like your recipe for this sauce!

Kate@Diethood said...

mmmm so lepce... isto kako Ajavarce :) ♥

Anonymous said...

www.bestforchef.com

Anonymous said...

www.bestforchef.com

Anonymous said...

www.bestforchef.com