Sunday, January 17, 2010

Качамак и кељ .... Polenta with Kale

Aко не можете да се сетите последниот пат кога сте јаделе качамак, овој рецепт е за вас. Досаден стар качамак трансформиран во скромен ама многу вкусен и интересен оброк за доцен викенд појадок или вечера. По примерот на италијанците, јас качамакот го направив со путер, млеко и пармезан. Овие мали додадоци дефинитивно го подобруваат вкусот. Кељ може да се најде на Зелен пазар, а можеби и на други места.
П.С. ако немате пармезан, слoбодно додајте кашкавал или сирење. Најважно е дека ви треба нешто солено, не мора да биде пармезан.

за 2 чинии:

1 шоља качамак (полента)
сол
1 шоља млеко
3 шољи вода
1 лажица путер
1 рака рендан пармезан
250 гр. кељ
1 лажица маслиново масло
2 лукчиња
сол, бибер
2-3 јајца

Прво загрејте го маслиновото масло во тенџере, и додајте го лукот. Пржете го лукот околу 30 секунди и пазете да не изгори. Веднаш додајте го кељот, ситно исечен, и солта и биберот. Додајте чаша вода и на тивок оган оставете го да се готви околу пола час. Проверувајте од време на време и додајте повеќе вода ако нема течност во тенџерето. По половина час, пробајте го, и додадете сол ако е потребно.

Во друго тенџере, ставете го качамакот, и додајте малку сол, млекото и 1 чаша вода. На тивок оган со постојано мешање, гответе го качамакот и додајте уште 1 чаша вода. На мојот качамак му требаше 10 минути и 3 чаши вода плус млекото. Видете ги инструкциите на пакувањето на вашиот качамак. Можеби нема да ви треба последната чаша вода. Тргнете го тенџерето настрана и додајте го путерот и пармезанот и добро измешајте.

На крај, испржете ги јајцата по желба, ставете ги качамакот, кељот и јајцата во чинија, и уживајте.
For 2 plates:

1 cup polenta
1 cup milk
3 cups water
1 tablespoon butter
a handful of grated parmesan

250 gr. or half a pound kale
2 cloves garlic
1 tablespoon olive oil
salt and pepper to taste

2-3 eggs

Heat the olive oil in a large pot and add the chopped garlic. Fry for 30 seconds being careful not to burn it and then add the chopped kale to the pot. Stir and then add a glas of water and a bit of salt. Cook on low heat for about 30 min., checking of the pot is dry and adding more water. Taste and season with additional salt and black pepper.

Put polenta, salt, milk and 1 cup water in another pot. Boil, stirring constantly, according to the instructions on your packet. Mine took 10 min. and needed all 3 cups water plus the milk, yours may need less. Take off the heat and mix in the parmesan and butter.

Finally, fry eggs as preferred, plate up your polenta, kale and eggs and enjoy !

Share/Bookmark

2 comments:

CAHİDE said...

Harika görünüyor!

Maja said...

Cahide, Çok teşekkur sizin yorumun için. Benim Turkçe düzelme gerek var, ama sizin blog çok iyi görünüyor! I will try to make something Turkish one day !

Maja