Scroll down for English recipe
Лелееее! Ќе треба да се навикнете на вакви извици кога ќе ги направите овие печени лепчиња за вашите гости. Веќе неколку месеци сакам да ви кажам за рецептов. Многу е едноставен, а резултатот е многу повеќе од збир на неколку состојки. Прво, одличен е за искористување на голема количина стар леб (јас сакам пржени лепчиња, ама кој сака да стои до шпорет и да ги пржи?). Второ, најтешкиот дел е рендање кашкавал. И трето и најважно, печениве лепчиња излегуваат многу поимпресивни и повкусни отколку што може да замислите. Едноставно, мора да го пробате самите и да видите за што зборувам. И бидете спремни за сериозни комплименти !
Ова јадење е одличен избор за појадок, особено за гости. Ако го направите за вечера и решите да не го делите со никого, сосема ве разбирам.
- јас имав и 2 стари кроасана кои ги додадов на лебот -
за 5 - 6 гладни луѓе
1 векна француски долг леб (или пола или повеќе од пола обичен македонски леб - стар барем 1 ден, а може и постар)
6 јајца
пола литар млеко
300 гр. исчистен спанаќ
~ 12 суви домати (моите беа од тегла, а може и суви, рехидрирани во топла вода)
~ 200 - 250 гр. кашкавал или сирење
пола лажиче сол
Исечете го лебот на парчиња, не многу тенки, големина околу 2 залака. Исечете ги сувите домати ситно. Ставете го спанаќот во голема посуда и полијте го со зовриена вода. Нема потреба спанажот да го варите, жешката вода веднаш ќе го омекне. Исцедете го спанаќот и исечете го. Изрендајте го кашкавалот. Во голем сад со вилушка изматете ги јајцата со млекото и додајте пола лажиче сол. Намачкајте длабоко тавче за печење со малку масло. Наредете еден ред парчиња леб, полијте ги со пола од смесата со јајца, па наредете го спанаќот, малку кашкавал и пола од доматите. Наредете уште еден слој лепчиња, останатата половина од доматите, полијте ги со остатокот од јајцата и на крај наредете го остатокот кашкавал. Оставете ги лепчињата околу 20 мин. да го впијат млекото и јајцата, и не се грижете ако изгледа дека во тавчето има премногу течност. Лебот сето тоа ќе го впие.
Или ако не ви се станува рано сабајле за да ги воодушевите гостите, сето ова направете го навечер и целото тавче ставете го во фрижидер преку ноќ.
Загрејте ја рерната на 200 Ц степени и печете ги лепчињата, не покриени, околу 45 - 50 минути. Кога горниот слој ќе биде убаво запечен, лепчињата се готови.
Рецептов многу лесно е прилагодува. Не ви треба доза за 6 лица? Преполовете го рецептот. Немате спанаќ? Нема проблем, може да го направите со шунка и бело сирење, пржен праз или пржени печурки, или парчиња кобасица. Дури и само со сирење или кашкавал, или со мешавина од двете, печениве лепчиња се одлични!
I've been meaning to blog about bread pudding forever. This is an easy and easily adaptable recipe that will impress your guests and let you relax and enjoy breakfast or brunch.
No spinach or sun-dried tomatoes? You can make this with ham, or sauteed leeks, or sauteed mushrooms, feta cheese or sausage. The possibilities are limitless. You can also half or double the recipe.
1 french baguette (I also had 2 stale croissants which I added)
6 eggs
2 cups milk
300 gr. fresh spinach (abut 10 oz.)
12 sun-dried tomatoes
200 - 250 gr. cheese (~8 oz.)
half teaspoon salt
Slice the bread, and chop the tomatoes. Shred the cheese. Put the spinach in a large bowl and pour boiling water over it. It will wilt the spinach immediately. Drain the spinach and chop it coarsley. Scramble the eggs with the milk and add the salt to them. Grease a deep baking pan, and layer half of the bread. Pour half of the egg mixture over it, sprinkle half of the tomatoes, all of the spinach and half of the cheese. Layer the remaining bread, then remaining tomatoes and pour the rest of the egg mixture over them. Finally sprinkle the last of the cheese on top. Do not worrry if it looks as there is too much liquid in the pan. Leave the bread to absorb the egg mixture for about 20 min, while you preheat the oven to 200 C degrees (350 F). Bake the bread pudding for about 45 - 50 minutes or until firm and the top is crusty and golden brown. We ate ours with crispy bacon on the side. Enjoy !
4 comments:
здраво тетки, дали имате рецепти за посни јадења? од идната недела почнува пост, па да добиеме идеи...
do you have posts for lenten meals?
П.С. на вода / without oil
Anonymous, fala za posetata na nasiot blog !
Vo slednite desetina dena ke stavime nekolku posni recepti. Se nadevam deka ke vi se dopadnat.
Maja
Ova zvuci divno. Jas sekogas imam po nekoj suv leb doma, i nikogas nisto ne pravam od nego. Samo prezli :))
Majka mi pravi varijanta na vakvi zapecheni lepchinja...SUper se za zimski vikend dorucheci...
Post a Comment