Tuesday, February 23, 2010

Посно мексиканско колаче ..... Vegan mexican chocolate cake


Aко постите или сте на диета, еве еден совршен рецепт за вас. Колачево се прави за 5 минути, а во него нема ни јајца, ни чоколадо, ни путер ни зејтин. Многу е вкусно и за чудо, не е воопшто суво. Од она што го прочитав, тајната е во хемиската реакција помеѓу сода бикарбоната и оцетот. Филот има вкус на путер и стопено чоколадо. Пробајте го, мислам дека ќе се изненадите. Рецептот е адаптиран од тука.

п.с. најдете чаша од 250 мл., и користете ја за да ги мерите состојките од рецептот.

за тестото
1 1/2 чаша брашно
1 чаша шеќер (јас употребив кафеав шеќер)
пола чаша какао
2 мали лажичиња цимет
1/4 мало лажиче сол
1 мало лажиче сода бикарбона
1 лажица балсамик оцет
1 ванилин шеќер
1 и пол чаша ладна вода

за филот
2/3 чаша какао
2/3 чаша шеќер во прав
пола чаша ладна вода (почнете со помалку вода и додајте ја целата количина од пола чаша ако е потребно)

Измешајте ги сите суви состојки во голема посуда, додајте го оцетот и водата и измешајте го тестото со обична лажица, ама не го мешајте премногу. Во ред е ако има неколку неизмешани грутки.

Печете го колачот во загрена рерна на 180 Ц степени. Јас моето тавче го подмачкав со масло, но ако постите покријте го тавчето со хартија за печење, и печете го околу 40 - 45 минути.

Во меѓувреме, измешајте ги состојките за филот. Кога колачето ќе биде сосема оладено, намачкајте го со еден слој фил. Уживајте !



If you are fasting for lent or on a diet, you will be surprised by this incredible recipe. The cake comes together in minutes and it tastes amazing even though there is not butter, oil, chocolate or eggs in it. The frosting on top tastes like melted chocolate. You have to try it to believe it. I adapted the recipe from here.

the cake
1 1/2 cups flour
1 cup sugar
1/2 cup cocoa
2 tsp. cinnamon
1 tsp. baking soda
1/4 tsp. salt
1 tbsp. balsamic vinegar
1 tbsp. vanilla extract
1 1/2 cup cold water

for the frosting / glaze
2/3 cup cocoa
2/3 cup powder sugar
1/2 cup cold water (start with less than this and add more if needed)


Mix all the dry ingredients in a large bowl, then add the balsamic vinegar and water. Mix with a spoon, but don't over mix it. It's ok if there are few lumps.

In a greased pan or covered with baking paper, bake the cake in a preheated oven (350 F / 180 C degrees) for abour 40 - 45 minutes. Cool completely.

Mix all the ingredients for the glaze and frost the cake with it after it has cooled. Enjoy !

Share/Bookmark

7 comments:

Anonymous said...

Колачињава ги правев пред два дена и се мноооогу вкусни!!! Моиве постеа, па си ги викнав на гости да пробаат и ми ги бендисаа ептен... :D

Супер е блогот, само напред!
Ме потсетува на "Julia & Julia" ;)
Ама ќееф ми е и што некој наш си пишува вака...

Maja said...

Ups, so golemo zakasnuvanje, fala za komentarot i mnogu mi e milo sto na site im se dopadnale !!

4ever said...

Jas go napraviv kolacot prilagoden na dietata na mojata kjerka.Znaci mesto shekjer xylitol i mesto obicno brashno bez glutensko.I iskochi odlichen.
PS Mislam deka sledniot pat kje stavam pomalku kakao!

Maja said...

Super ! Bas se raduvam sto ispadnalo dobro !
Moram da napravam nekoi novi vakvi posni i zdravi recepti.

Maja

Anonymous said...

Ne znaete kolku mi pomognavte so posnoto blago...obozavam alva, megutoa mi se smaci od nea :D pa i taka e cokoladesto kolaceto sto vednas pocnuvam da go pravam :))

Martin said...

Samo sto go napraviv, super izleze :) Iskreno se iznenadiv, ne ocekuvav deka ke izleze nesto posebno ama mi se svigja. Kako za kolac bez jajca i puter e poveke od super.

Mala korekcija, kolku sto znam jas, ocetot kako kiselina koga reagira so sodata samo go podobruva rasnenjeto na kolacot (prasok za pecivo e soda so kiselina), ama mozebi toa sto e balsamic mu dodava nekoj poseben smek. Isto taka, vo prvicniot recept vidov deka stavaat i chili (zaradi sto i e meksikanski kolac) sto jas obozavam vo kombinacija so cokolado. Koga go probav testoto izgledase dovolno chili ama izgleda vo kombinacija so glazura se izgubil shmekot ama vo sekoj slucaj e super.

So ogled na toa sto e kolac bez masti, se nadevam deka ke ostane socna i utre :)

Vo sekoj slucaj, super recept i super blog :)

sitnoseckano said...

Мартин, баш ми е мило што ти се допаднал и што комбинацијата со чили била супер !
Маја