Friday, November 19, 2010

Желе од јаболки и дуњи / Apple and quince jelly


scroll down for the recipe in english

ова требаше да бидат желе бомбони од јаболки и дуњи, ама тоа не се случи. желето не се стврдна за да може да се сече на коцки, не знам зошто, ама сепак е многу вкусно. многу добро оди врз пудинг од ванила, а го ставив и во гранола, на местото на зејтинот.

рецептот е од тука и тука и од едно мало книжуле кое се вика "кувар за децу и дијеталце" од 1980 година.


2 дуњи
6 јаболки
сок од 1 лимон
1 шоља вода
1 шоља шеќер

дуњите ги исчистив и излупив и ги исеков на чевртинки, а јаболките само ги исеков на чевртинки и ги помешав со сокот од лимон. ги ставив во тенџере со водата и ги варев, со капак, околу 20 минути, додека не омекнаа. потоа ги исчистив јаболките од семките и заедно со дуњите и течноста во која се вареа ги сомлев во блендер. кашата пак ја вратив во тенџерето, ѝ додадов шеќер и ја готвев на тивко со често мешање околу саат и пол. малку се згусна, ама изгледа недоволно. ја префрлив кашата во подмачкано тавче и ја оставив да се лади и да се стврдне до следниот ден. следниот ден желето сеуште не беше доволно стврднато, пробав да го ставам во рерна на 150°C на еден саат, ни тоа не помогна и изгубив трпение и решив да го оставам така како што си е. го префрлив во теглички и сега имаме нешто како мармалатче од јаболки и дуњи.


this was supposed to be apple and quince jellies, but the mash didn't firm enough so i put it in jars and we eat it like jam or apple sauce. i also put it in granola, instead of the oil.

recipe from here and here and from a small cookbook called "cookbook for children" from 1980.



2 quinces
6 apples
juice from 1 lemon
1 cup water
1 cup sugar

i peeled and cored the quince and cut in quarters and just cut the apples in quarters. mixed them with the lemon juice and cooked them for 20 minutes in one cup water, covered. then i cored the apples and mashed them with the quince and the cooking liquid in a food procesor. i put the mash back in the pot, added the sugar and cooked it for an hour and a half on low heat stirring often. it did thicken a little, but apparently not enough. i put it in a buttered pan and left it to cool and set till the next day. the next day it wasn't set so i put it in the oven on 150°C for an hour. it didn't help at all, i lost patience and decided to leave it as it is. it was delicious at this point anyway.


Share/Bookmark

No comments: