
1 шоља наут, оставен во вода преку ноќ, или една конзерва
1 кромид, ситно исецкан
1 стапче цимет
1 помал модар патлиџан, исечен на коцки
2 моркова, исечени на кругчиња
2 помали компира, исечени на коцки
1/4 лажиче пимент
3 лажички Хариса
1 помала тиквичка, исечена на коцки
1 зрел патлиџан, на парчиња
сол, бибер
свеж магдонос
ставете го кромидот да се пржи на тивко заедно со стапчето цимет, додека кромидот не омекне. потоа додадете ги модриот патлиџан, морковите и компирите и оставете ги да се пржат на тивко, поклопени, околу 10 минути, со повремено мешање. додајте ги пиментот, харисата, една чаша жешка вода, наутот, тиквицата, патлиџанот, сол и бибер. повторно поклопете го тенџерето и оставете ги да се готват уште 15тина минути. магдоносот додадете го на крајот, откако ќе го тргнете тенџерето од шпорет.
кускусот направете го според упатството на кутијата.

No comments:
Post a Comment